Pokrenut hitan prijem novih službenika u ANB, jedini uslov odanost odlazećoj Vladi
ANB

Pokrenut hitan prijem novih službenika u ANB, jedini uslov odanost odlazećoj Vladi

Agencija za nacionalnu bezbjednost pokrenula je hitan prijem novih službenika, u više gradova u Crnoj Gori, a za danas i sjutra planirani su razgovori sa kandidatima, iako ni za jednog od njih nijesu urađene bezbjednosne provjere, što je ključni uslov za prijem u službu,piše Pobjeda.

Izvori Pobjede iz Agencije upozoravaju da se radi o završnom, organizovanom udaru odlazeće Vlade na tajnu službu i pribojavaju se da ovaj potez direktora Dejana Vukšića i premijera Zdravka Krivokapića može imati dalekosežne posljedice po sigurnost podataka, samim tim i države.

Među službenicima za koje je završen posao, kako kažu Pobjedini izvori, je i sestra istaknutog člana Demokratskog fronta, inače visokog funkcionera u nikšićkoj opštini. I ostali kandidati su, kažu, osobe bliske Krivokapiću i njegovim ljudima, odnosno odlazećoj političkoj strukturi.

"Neki od njih već pričaju da su zaposleni. Vjerovatno je to već ugovoreno i njima obećano. Svi oni posao će dobiti bez bezbjednosnih provjera. Procedura je da se uradi prvo ta provjera, pa pregled medicinski, između ostalog testovi na narkotike koji su eliminatorni uslov, psihološki i testovi opšteg znanja, engleski, računari, odnosno informatičko znanje, pa tek na kraju, sa onima koji prođu, obavlja se razgovor da bi se i među njima izabrali najbolji. Vukšić je sve ovo preskočio i odmah se ide na razgovor i prijem", objašnjavaju naši sagovornici.

Prema njihovim riječima, razgovor sa kandidatima, u centrali u Podgorici, obavlja komisija, sastavljena od načelnika sektora.

"Međutim, i to su „spuštili“ na niži nivo. Rade direktno na terenu i po gradovima obavljaju razgovore obični operativci sa terena, jer je sve hitna procedura i za vikend se sve mora odraditi?! To što čine, znači katastrofu za Agenciju", upozoravaju izvori Pobjede.

Primiti u službu ljude bez provjera, testova i pregleda, kategorični su sagovornici ovo lista, ne samo da je bezbjednosni i svaki drugi rizik, nego i u suprotnosti sa svim međunarodnim i NATO standardima.

Među službenicima za koje je završen posao, kako kažu izvori Pobjede, je i sestra istaknutog člana Demokratskog fronta, inače visokog funkcionera u nikšićkoj opštini.

Bezbjednosna provjera, objašnjavaju sagovornici Pobjede, podrazumijeva, pored ostalog, provjeru podataka da li kandidat/kinja ima kontakte sa stranim obavještajnim službama, terorističkim, ekstremističkim, kriminalnim i ostalim strukturama koje djeluju protivno Ustavu i zakonima zemlje.

"Ta lica dolaze u kontakt sa državnim i drugim tajnama i njima se ne može dopuštiti da bez provjere raspolažu sa tim podacima i nezamislivo je da neka služba zaposli ljude bez bezbjednosnih provjera", naglašavaju oni.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.