Zeković

"Grafiti kojima se veliča zločinac Ratko Mladić nijesu izraz slobode izražavanja već sijanje straha, razdora i mržnje"

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) osuđuje nacionalizam i veličanje zločinaca u Pljevljima koji naročito pogađaju pripadnike muslimanskog i bošnjačkog naroda ali i sve građane koji drže do demokratskih i građanskih vrijednosti, saopštio je greneralni sekretar te organizacije, Aleksandar Saša Zeković.

Za CHO je, navodi Zeković, posebno zabrinjavajuća nespremnost lokalnih vlasti i predsjednika opštine Pljevlja da podstaknu dijalog i akciju u zajednici o ovoj temi.

Izostala je, kako kaže on, prijava grafita policiji i tužilaštvu, kao i aktivnost njihovog uklanjanja ili prefarbavanja.

Izostanak proaktivnog i odlučnog pristupa lokalne vlasti, uz ispoljeno relativizovanje činjenica i stvarnosti, doprinosi opstanku i daljem razvijanju ovog probema koji nikako da se uzme za ozbiljno - kaže Zeković.

Poručuje da lokalna zajednica treba odlučniji i jedinstveniji odgovor na vandalizam i krajnje desničarske ispadei incidente.

Grafiti kojima se veliča zločinac Ratko Mladić nijesu izraz slobode izražavanja već sijanje straha, razdora i mržnje.

" CHO pohvaljuje javne nastupe građana Mirsada Đurđevića, Danijala Geljića i svih drugih koji su kroz činjenično ispoljeni građanski aktivizam p(r)ozvali lokalne i državne vlasti da više ne ćute i da pristupe prevenciji i otklanjanju posljedica manipulacija, predrasuda i mržnje. Opština Pljevlja nije trebala da se prepozna i oglasi nenadležnom kod uklanja takvih grafita. Na taj način se gubi povjerenje i povećava osjećaj nesigurnosti",  kazao je Zeković.

Ističe da je CHO spreman da pomogne Skupštini opštine Pljevalja i organima lokalne samouprave u razvijanju politike i prakse koja će djelotvornije prepoznavati incidente mržnje i i brže djelovati na njih.

U tom pravcu se CHO i obratio predsjedniku pljevaljske opštine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.