Pekari zadovoljni dogovorom o cijeni hljeba
Ilustracija

Pekari zadovoljni dogovorom o cijeni hljeba

Članovi Grupacije proizvođača pekarskih proizvoda saglasni sa preporukama Vlade koje se odnose na određivanje maksimalne cijene i maksimalne marže na osnovnu vrstu hljeba.

Kako su saopštili iz PKCG-a grupacija proizvođača pekarskih proizvoda na sjednici održanoj 30. avgusta razmatrala Preporuke Vlade proizvođačima hljeba i trgovačkim lancima, koje su u skladu sa Odlukom o određivanju maksimalne maloprodajne cijene pšeničnog bijelog hljeba.

"Preporuke Vlade su urađene uz saglasnost predstavnika pekarske industrije i trgovačkih lanaca, jer je bilo neophodno obezbijediti da zadržavanje cijene vekne osnovne vrste hljeba na nivou od 50 centi ne ugrozi poslovanje privrednih subjekata iz ovih sektora. Preporukama je definisano da proizvođačka cijena hljeba ne može biti veća od 42 centa po vekni, a marže trgovaca od 17%. Takođe je utvrđena valuta plaćanja ne duže od 30 dana, pri čemu je neophodno obezbijediti kontinuirano snabdijevanje ovom vrstom hljeba", pojasnili su iz PKCG-a.

Preporuke će se primjenjivati od 1. septembra.

"Članovi Grupacije su saglasni sa preporukama Vlade u vezi određivanja maksimalne cijene i maksimalne marže na osnovnu vrstu hljeba i zahvaljuju predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Privrednoj komori koji su uložili dodatne napore da preporukama sačuvaju kako pekarski i trgovinski sektor, tako i životni standard stanovništva u uslovima kada sve cijene osnovnih životnih namirnica imaju značajan trend rasta", poručuje se u saopštenju.

Takođe je zaključeno da implementacijom ovih preporuka predstavnici pekarske industrije i trgovine pokazuju visok stepen društvene odgovornosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.