Vujović: Vlast nameće promjene suprotne stavovima EU
Zlatko Vujović

Vujović: Vlast nameće promjene suprotne stavovima EU

Crna Gora prvi put dolazi u situaciju da vlast pokušava da nametne promjene suprotne stavovima i očekivanjima Evropske Unije i zapadnih partnera što je presedan, kazao je za Novu M predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović.

Komentarišući Prijedlog Zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu, Vujović kaže da je dosadašnja praksa bila da upravo sa tih adresa dobijamo sugestije za bolja zakonska rješenja. 

"Prvi put sada dolazimo u situaciju da neko ko je vlast pokušava da namtene promjene , da reformiše pravosudje na način koji je suprotan stavovima i očekivanjima i  stavovima eu i drugih zapadnih partnera. I to je jedan presedan. Čak toliko snažan presedan da imamo situaciju da nam je EU jasno poručila , ne čak da ce biti zaustavljen proces evropskih integracija nego da je riječ o nazadovanju, što znači u nazadovanju“, kazao je Vujović. 

Prema riječima Vujovića to je velika odgovornost za one koji su na vlasti. 

"Ove partije, makar značajan dio njih su obećavali da ce CG mnogo brže ici u Evropsku Uniju, u smislu ispunjavati obaveze nego što je to uradila prethodna vlada a sada ćemo vidjeti da praktično za dva mjeseca ove vlade smo otisli mnogo gore, vratili smo se unazad što – to bi bio težak poraz i teška poruka kuda CG ide“, dodaje Vujović. 

Ukoliko bi se usvajanjem ovih zakonskih rješenja aktivirala klauzula balansa to bi značilo da nema kretanja naprijed. Vujović ipak napominje da postoji bojazan i da bi to bilo blago u odnosu na ono što bi se moglo desiti ukoliko se zakoni usvoje.  

„To bi vjerovatno dovelo u pitanje korišćenje odredjenih fondova itd. Sve zavisi kakav će biti stav EU jer ne treba ovo gledati kao iskljucvo crnogorsku priču. Svaki odgovor potez EU se u nekoj zemlji gleda sa regionalnog . Ako bi EU pristala na to da zemlja koja je kandidat za članstvo u pregovorima se opredijeli za nešto što je suprotno onome što traži Evropska Unija, Venecijanska komisija odnosno savjet Evrope ne ispunjava obaveze onda ona mora biti veoma rigidna da ne bi i drugi tako počeli da se ponašaju. Ja mislim da je ova vlada odnosno vladajuća većina izabrala jedan opasan put“, dodaje Vujović. 

Vujović ne smatra da je tužilaštvo i do sada bilo u potpunosti nezavisno. Ali će tek sada, prema njegovom mišljenju doći do izrazaja politički uticaj. 

„ Medjutim ovo bi sada značilo legalizaciju punog političkog uticaja od strane političkih partija, to znači da političke partije imaju pravo na neki nacin posredan da uticu kako ce tužilaštvo suditi. Onda se postavlja pitanje – ako imamo jedan takav odnos a prvi korak je tužilaštvo , naredni korak ce biti sudstvo. To znaci da će političke partije koje su na vlasti moci da utiču i na sudske odluke.  To je sa aspekta nekih koji to predlažu potpuno legitiman zahtjev a onda to znači progoni neistomisljenika“, napominje Vujović.

Pokušaj Vlade da objasni da predlozena zakonska rješenja nisu njena inicijativa već poslanickih klubova, jeftin je trik, smatra Vujović. 

„Znamo ko je vladajuća većina, vladajuća većina su političke partije koje su izabrale ovu vladu bez obzira na neke manje više poremećene odnose. Činjenica je da vlada ne može voditi politiku mimo onoga što žele da rade poslanički klubovi većine i obrnuto. Što znači da je to jedna povezana odgovornost i jednih i drugih. Velika je odgovornost na Vladi ukoliko se naruse odnosi CG i Evropske Unije. To bi za zemlju kao što je CG bila katastrofalno loša pozicija", zaključuje Vujović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.