Mugoša: Zdravstvenom sistemu prijeti kolaps, plašim se da smo sa novim mjerama zakasnili
Aleksandar Mugoša

Mugoša: Zdravstvenom sistemu prijeti kolaps, plašim se da smo sa novim mjerama zakasnili

Kovid kriza ugrožava zdravlje nacije, jer veliki broj građana koji boluju od drugih bolesti ne može da se adekvatno liječi, poručio je predsjednik ljekarska komora Aleksandar Mugoša. Upozorava i da zdravstvenom sistemu prijeti kolaps, te da se plaši da smo sa novim mjerama zakasnili.

„Kolaps zdravstvenog sistema je onaj trenutak kada ne budemo mogli da pomognemo svima, čak i ni onim najugroženijim. Matematika je jasna, ako nastavimo ovakvom dinamikom epilog će biti poznat, a građani moraju da znaju da broj inficiranih direktno povlači veći broj zaraženih ljekara i medicinskog osoblja“, naveo je Mugoša, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Građane je zamolio da od ljekara ne traže da se pravdaju za ono što rade na poslu. Navodi i da u svakom trenutku u KCCG dežura 40-ak ljekara, te da kovid kriza ugrožava zdravlje nacije.

„To nije dovoljno da bi mi adekvatno liječili, da bi mi liječili sve naše građana koji boluju od drugih bolesti. Kovid kriza ugrožava javno zdravlje i zdravlja nacije“, navodi Mugoša.

Ističe da je otežan pristup javnom zdravstvu za veliki broj naših građana, pa su oni prinuđeni da odlaze u privatne bolnice.

„Finansijska situacija u mnogim porodicama je takva da ne mogu sebi da priušte liječenje i imamo situacije da veliki ili određeni broj građana nema pristup zdravstvenoj zaštiti“, naveo je Mugoša i dodao da oni koji organizuju skupove treba i to da imaju u vidu.

On navodi i da u Crnoj Gori ima 50.000 pacijenata koji imaju dijabetes, tu su i onkološki pacijenti, koji ne mogu da žive bez terapije, kao kardiovaskularni bolesnici.

„Do sada se 215 inficiranih i oboljelih ljekara obratilo Ljekarskoj komori za pomoć“, kazao je Mugoša i dodao da su nažalost izgubili i nekoliko ljekara.

Uputio je apel Vladi, ministarstvima zdralja i finansija da nađu neki model da se ljekarima i medicinskom osoblju pomogne u tim trenucima.

Govoreći o novim mjerama, Mugoša je kazao kako se plaši da smo sa njima zakasnili.

„Odgovorno tvrdim da su masovna okupljanja najveći uzrok povećanog broja inficiranih, oboljelih i nažalost umrlih građana Crne Gore“, zaključio je Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.