Knežević: Crnogorska vlast dva puta priznala Kosovo, jednom 2008. drugi put 2020. godine
Milan Knežević

"Centri moći rade sve da odlože popis 2021."

Knežević: Crnogorska vlast dva puta priznala Kosovo, jednom 2008. drugi put 2020. godine

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević kazao je da su pregovori koje je sa predstavnicima tri koalicije vodio mandatar Zdravko Krivokapić vođeni sa ciljem da u vladi ne budu autentični politički predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Namjera je da se kroz formu navodnog ‘ekspertizma’ uvede standard da izbori nemaju nikakvu važnost, što dovodi do toga da vladu sastavljaju neformalni centri moći, ratni profiteri, šverceri i medijski reketaši", rekao je Knežević za Novosti, prenijele se Dnevne novine.

Iako je DF kao dio koalicije "Za budućnost Crne Gore" najavio podršku Krivokapićevom kabinetu, iz ove koalicije ne kriju nezadovoljstvo konceptom po kom se vlada sastavlja.

Konačnu riječ o budućoj vladi, prema dogovoru, daće partije pojedinačno, kada mandatar saopšti prijedlog sastava ekspertskog kabineta.

"Za ovu situaciju vjerovatno ima i moje krivice. Mogao sam i sam, kao neki drugi, otići u neku od ambasada i saopštiti da poslije 30. avgusta više nijesam Srbin i tako se kvalifikovati da budem gospodin ministar. Ali, pošto nijesam kao drugi ostaću dosljedan svemu što sam zastupao i branio kao interes srpskog naroda, što je mnogo važnije od prolaznog ministrovanja", kaže Knežević.

O tome što su zahtjevi DF o promjeni Ustava vraćanje srpskog jezika kao službenog, povlačenja priznavanja "lažne države Kosovo", trobojke iz vremena Kraljevine Crne Gore kao narodne zastave, ukidanje spornih stihova Sekule Drljevića, glatko odbijeni, Knežević poručuje:

"Što se mene lično tiče Kosovo je bilo i ostaće sastavni dio Srbije dok god se budu čula zvona u Dečanima i Pećkoj Patrijaršiji. A sigurno je i to jedan od razloga što nisam poželjan u vladi, jer bih sigurno inicirao povlačenje odluke o priznanju tzv. Kosova, a to svakako nije fino, jer eksperti imaju drugi plan", rekao je Knežević.

Dodao je i da "podsjeća da je Crna Gora jedina država na svijetu koja je dva puta priznala Kosovo".

"Prvi put je to uradio Đukanović u oktobru 2008, a drugi put je tzv. Kosovo priznato u sporazumu lidera tri koalicije od 9. septembra 2020. godine. Zato kad budemo prozivali da će neki drugi izdati Kosovo ne treba smetnuti s uma da ga je stara i nova crnogorska vlast priznala i izdala već dva puta. A evo prilike da pomognu Srbiji i povuku priznavanje ako hoće. Znamo da neće, iako se prave kao da hoće, posebno kad na svadbama dižu tri prsta i pjevaju Oj božure…", kazao je Knežević.

Upozorava da je jasno da će neformalni centri moći uraditi sve da odlože popis u 2021. godini kako bi spriječili da se građani bez ikakvog pritiska i ucjena slobodno izjasne o nacionalnom identitetu, jeziku kojim govore i crkvi kojoj pripadaju.

"Izgleda da određeni djelovi buduće vlasti nikako ne mogu podnijeti činjenicu da će broj Srba na popisu biti značajno veći, da će procenat onih koji govore srpskim jezikom preći 60 odsto, a da će broj pravoslavnih vjernika SPC biti preko 95 odsto. Zato mi nismo poželjni u vladi. Neka niko ne sumnja, ni za pedalj nećemo odustati od svoje ideologije, niti ćemo dozvoliti još jednu prevaru i pokušaj asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori", kategoričan je Knežević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.