Sud u Strazburu osudio Šavajcarsku zbog primoravanja novinarke da otkrije izvore
Sud pravde u Strazburu

Sud u Strazburu osudio Šavajcarsku zbog primoravanja novinarke da otkrije izvore

Evropski sud za ljudska prava osudio je Švajcarsku zato što je primorala novinarku da otkrije svoje izvore u istrazi o trgovini drogom, i podsjetio na "važnost" zaštite izvora u "demokratskom društvu".

Nina Jeker je 2012. godine objavila članak u kojem je opisala višegodišnje djelovanje trgovca kanabisom i hašišom koga je posjetila, prenosi Beta.

Njen članak je doveo do otvaranja istrage u okviru koje je novinarka pozvana da svjedoči, što je ona odbila. Kantonalni sud je prvostepeno presudio u korist novinarke.

Međutim, federalni sud je uskratio zaštitu izvora, presudivši da je njeno svjedočenje jedini način da se identifikuje počinilac i da je javni interes "iznad privatnog interesa" novinarke.

Evropski sud u Strazburu je jednoglasno presudio da odluka švajcarskog pravosuđa predstavlja kršenje člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, vezano za slobodu izražavanja.

Sudije su podsjetile na "važnost zaštite novinarskih izvora po slobodu štampe u demokratskom društvu".

U presudi se ističe i da se obaveza novinara da otkrije svoj izvor može opravdati samo "preovlađujućim imperativom javnog interesa" koji u ovom slučaju nije utvrđen.

Pošto novinarka nije podnijela odštetni zahtev, sud nije u presudi naložio Švajcarskoj da isplati odštetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.