NVO Green Home organizovala predavanje i čišćenje ambrozije u Spužu
Foto: NVO Green Home

NVO Green Home organizovala predavanje i čišćenje ambrozije u Spužu

NVO Green Home je u petak, 18. septembra 2020. godine u Spužu organizovala predavanje i akciju suzbijanja ambrozije.

Akciji su prisustvovali predstavnici opštine Danilovgrad, Komunalne policije, mjesne zajednice i poljoprivredni proizvođači sa ovog područja.

Učesnici su prije samog terenskog rada upoznati sa osobinama ambrozije, načinu prepoznavanja i razlikama od njoj sličnih korovskih vrsta, kao i štetnim uticajima na prirodu i zdravlje ljudi.

Na mjestu održavanja akcije pojašnjavaju iz Green Home-a, u blizini kružnog toka na ulasku u Spuž, ranije nije evidentirana ambrozija.

Međutim predpostavljaju da je uslijed skorašnjih građevinskih radova na tom potezu, sjeme prenijeto sa građevinskim materijalom.

1

Foto: NVO Green Home

"Kako ambroziji pogoduju degradirana staništa, vrlo brzo je okupirala ovaj prostor, te vidno postala dominantna i potisnula domaće vrste. Stanište ambrozije čine upravo ovakvi ogoljeni prostori, ali pjeskovite i šljunkovite podloge kao što su obale rijeka, te prostori uz saobraćajnice, pruge, i slično. Njen polen i sjeme se raznose vjetrom, ali i raznim vidovima ljudske djelatnosti – transportnim sredstvima gdje se polen i sjeme šire gumama, ceradama i ostalim dijelovima prevoznih sredstava, poljoprivrednim mašinama, stočnom hranom ili sjemenskim materijalom, te prenosom građevinskog zemljišta", ističu iz NVO Green Home-a.

Osim zdravstvenih problema koje izaziva kao alergena vrsta, ambrozija može da izazove probleme u usjevima naglašava se u saopštenju.

Naime, troši velike količine hranljivih materija i vode iz zemljišta, osiromašuje ga, otežava obradu, smanjuje kvalitet poljoprivrednih proizvoda i mehanički “guši” usjev.

Iz ovih razloga izuzetno je važno njeno suzbijanje redovnim košenjem na visini do 5cm, pažljivom primjenom selektivnih herbicida, te čupanjem iz korijena, što predstavlja najefikasniju mjeru suzbijanja.

Ambrozija je do sada evidentirana na području Bara, Boke, Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Kolašina, Bijelog Polja i Berana, a pod najvećim pritiskom su Danilovgrad i Podgorica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.