Kolinda objavila fotografiju iz bolnice: Nisam mogla da se potpišem, otvorim bočicu vode, zakopčam dugme...
Kolinda u bolnici, Foto: Facebook

Kolinda objavila fotografiju iz bolnice: Nisam mogla da se potpišem, otvorim bočicu vode, zakopčam dugme...

Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se na svom Facebook profilu nakon teške operacije kičme. Uz fotografiju iz bolnice napisala je opširan tekst zahvalnosti te objasnila zbog čega se morala podvrgnuti ovako ozbiljnom zahvatu.

Naime, bivšu predsjednicu Hrvatske, danas članicu Međunarodnog olimpijskog odbora u petak su operisali u KBC Rebro. Podvrgnuli su je tzv. prednjoj vratnoj discektomiji i fuziji s instrumentalizacijom, na pršljenovima, a operacijom joj olakšali pritisak na korijenje živaca, što je uzrokovalo bol. 

Nakon nimalo jednostavne operacije u KBC-u Zagreb čeka je dug oporavak.

Ovaj zahvat odgađala je čak četiri godine jer joj je dužnost šefice države bila važnija od zdravlja.

"Javnost često nije vidjela koliko je patila. Šaka ju je ponekad toliko boljela da nije mogla zakopčati dugmad. Izbjegavala je lijekove, pogotovo za opuštanje mišića i uzimala ih u krajnjoj nuždi", otkrio je za 24. sata.hr bliski saradnik Kolinde Grabar Kitarović.  

Sve je vrijeme, do operacije, bila izložena tegobama s kičmom, od kojih, kažu medicinske statistike, boluje i 80 posto građana. Ljekari su govorili već tad kako mora da smanji tempo i misli na sebe. Nalazi su već tad pokazali da je u pitanju hernija diskus u vratnom dijelu kičme, a manja je hernija otkrivena i u donjem dijelu leđa. Tad su ljekari zaključili da nema potrebe za operacijom te su preporučili otklanjanje tegoba fizikalnom terapijom i ljekovima. Bolovi su, pisalo se još 2017., bili veliki i protezali su se duž desne ruke, dok su od prije postojali i u donjem dijelu kičme. Prema svemu sudeći, fizikalna terapija i lijekovi bivšoj predsjednici Hrvatske nisu više pomagali, pa se ipak morala odlučiti za operaciju. 

Njenu objavu vam prenosimo u cijelosti: 

"Dragi svi, javljam vam se s KBC Rebro, Zagreb nakon operacije stenoze spinalnog kanala vratne kičme s mijelopatijom i radikulopatijom. Riječ je o cervikalnoj discektomija prednjim pristupom uz fuziju i instrumentaciju.

Ponajprije hvala cijelom medicinskom timu na čelu s prof.dr. sc. Miroslavom Vukićem i osoblju Neurokirurgije KBC Rebro na njihovoj njezi.  Hvala i Specijalna Bolnica Sv. Katarina i Radiochirurgia Zagreb, svim drugim medicinskim ustanovama i pojedincima koji već godinama brinu o stanju moje kičme i povredama ruke i ramena. 

Hvala porodici, prijateljima i svim dragim ljudima koji su mi ovih dana pomagali napraviti pripreme za oporavak kod kuće. Hvala svima vama koji mi šaljete dobre želje i molitve.

Ova je operacija bila nužna, vjerovatno još i ranije. Nije bila riječ samo o bolovima, već i o funkcionalnim i motoričkim smetnjama koje su počele utjecati na moj život. I to ne samo na onaj protokolarni, zbog poteškoća sa stajanjem, gubitka ravnoteže i slično, već i na svakodnevni život. Bilo je već teško potpisati se i uopšte pisati rukom, zakopčati dugmad, otvoriti bočicu vode, našminkati se, prinijeti kašiku ustima... 

Sad slijedi duži oporavak u kojem se oslanjam na podršku porodice, prijatelja i svih dobrih ljudi. Svima želim svako dobro, zdravlja i snage, posebno svim radnicima u hrvatskom zdravstvu koji daju sve od sebe kako bi nas zaštitili i liječili, najprije u ova neobična vremena."

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.