Na dan izbora 30. avgusta još 116 posmatrača sa strane
Ilustracija

ODIHR misija

Na dan izbora 30. avgusta još 116 posmatrača sa strane

Misija za procjenu potreba ODIHR-a (NAM) tražiće pored osnovnog OEBS tima analitičara koji će posmatrati izbore u Crnoj Gori, još dodatnih 16 posmatrača iz zemalja članica koji će pratiti proces u zemlji kao i 100 kratkoročnih posmatrača radi praćenja postupanja na dan izbora 30. avgusta.

To je navedeno u izvještaju NAM, koji su sačinili izvjestioci Vladimir Misev, stariji savjetnik za nove tehnologije glasanja, i Oleksij Ličkovah, savjetnik za izbor ODIHR-a, a koji su u Crnoj Gori boravili od 6. do 10. jula ove godine, piše Pobjeda.

Prije nego što ODIHR formira posmatračku misiju (Election observation mission – EOM), raspoređuje se misija za procjenu potreba (Needs assessment mission – NAM) nekoliko mjeseci prije održavanja izbora. U toku nekoliko dana, članovi odjeljenja za izbore ODIHR-a sprovode NAM kako bi se utvrdila potreba za posmatranjem izbora.

Pozadina

U izvještaju se navodi da se izbori u Crnoj Gori odvijaju u pozadini sveukupnog nepovjerenja javnosti u državne institucije, rastuće podjele u društvu oko pitanja nacionalnog identiteta i izbijanja pandemije kovid-19.

Izborni pravni okvir, prema izvještaju misije, ostaje u osnovi nepromijenjen od posljednjih parlamentarnih izbora.

"U novembru 2018. parlament je osnovao Odbor za sveobuhvatne izborne reforme koji će se baviti izbornim preporukama ODIHR-a. Opozicione stranke samo su povremeno učestvovale u radu Odbora. U decembru 2019. parlament je izmijenio četiri zakona vezana za izbore, sa ciljem zaštite ličnih podataka u biračkim spiskovima i razjašnjenja definicija, uključujući političke subjekte, finansijsko poslovanje političkih subjekata i izborne kampanje. Nacrt zakona o izborima odbornika i poslanika nije usvojen. Brojni sagovornici misije, primijetili su da trenutni izborni pravni okvir treba dalje poboljšati", navodi se u izvještaju.

Prikupljanje potpisa

Izvjestioci tvrde i da je određeni broj sagovornika iskazao bojazan da bi prikupljanje potpisa tokom pandemije moglo biti problematično.

"Svi glasači imaju pravo da budu kandidati. Liste mogu podnijeti političke stranke, njihove koalicije i grupe birača. Stranke s kojima su se sreli izvjestioci izjavile su da nemaju poteškoća u ispunjavanju ovih uslova. Nekoliko sagovornika ODIHR NAM-a, uključujući Državnu izbornu komisiju, napomenuli su da bi prikupljanje potpisa podrške i ispunjavanje drugih uslova za registraciju kandidata mogli biti izazov zbog pandemije kovid-19", piše u dokumentu. Izvjestioci dodaju i da su pojedini sagovornici, izrazili zabrinutost ograničenja u kampanji izazvanih mjerama koje su uvedene za rješavanje posljedica pandemije kovid-19.

"Oni su takođe tvrdili da vladajuća stranka koristi svoju institucionalnu prednost za kampanju pod okriljem NKT-a i drugih državnih institucija", ističu izvjestioci, navodeći da je izražena zabrinutost zbog potencijalne zloupotrebe posebnog fonda državnog budžeta stvorenog da pomogne onima koji su najviše pogođeni pandemijom kovid-19.

Fokus

"Očekuje se da će se kampanja prevashodno fokusirati na borbu protiv pandemije i ekonomske situacije koju prouzrokuje, kao i na pitanja nacionalnog identiteta", navodi se u izvještaju.

Prema njihovim riječima, ogromna većina sagovornika, izrazila je mišljenje da su potrebne opsežne aktivnosti posmatranja izbora.

Oni su, kako navode, naglasili da će procjene potencijalne misije za posmatranje izbora ODIHR biti posebno dragocjene zbog sve veće polarizacije i da će doprinijeti povjerenju u izborni proces.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.