Kremu za sunčanje nanositi 30 minuta prije izlaganja suncu: SP faktor pokazuje koliko puta duže možemo biti na suncu kada smo zaštićeni
Ilustracija

UV faktor zaštite

Kremu za sunčanje nanositi 30 minuta prije izlaganja suncu: SP faktor pokazuje koliko puta duže možemo biti na suncu kada smo zaštićeni

Ovih dana dermatolozi i famaceuti ne preporučuju izlazak na sunce bez kreme sa zaštitnim faktorom

Svaki preparat za njegu kože pored svih hranljivih komponenata treba da sadrži UV filter i antioksidanse, kaže farmaceutkinja Katarina Sovtić.

"UV filteri su blokatori štetnog UV zračenja. U kremama su prisutni kao fizički i hemijski filtri", objašnjava ona, prenosi TV Prva.

Kremu je potrebno nanijeti 30 minuta prije izlaganja suncu i nanositi više puta u toku dana, a postoje različiti zaštitini faktori.

"SP faktor označava koliko puta duže se može boraviti na suncu kada je koža zaštićena faktorom nego kada nije. To je u stvari doza sunčevog zračenja koja će dovesti do crvenila kože zaštićene tim preparatom odnosno količina koja je potrebna da izazove crvenilo kože koja nije zaštićena".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.