Hakerski napadi preko sijalice: Sajber kriminalci našli način da prisluškuju mete
Ilustracija

Hakerski napadi preko sijalice: Sajber kriminalci našli način da prisluškuju mete

Rijetko kome bi palo na pamet da bi obična, staromodna sijalica mogla da bude dio hakerskih napada, ali je ovo svjetleće tijelo ipak pronašlo svoje mjesto u sajber kriminalu.

Kada se pomenu hakerski napadi potencijalne žrtve obično prvo pomisle na slabe lozinke, te na bezbjednosne propuste u okviru operativnih sistema. Sumnja se i u slabosti pametnih kućnih uređaja, dok se starije varijante ostavljaju po strani, najprije zbog toga što se vjeruje da uređaji koji nemaju internet konekciju ne predstavljaju opasnost.

Tako nikome ne bi palo na pamet da bi obična sijalica mogla da posluži za prisluškivanje, ali su hakeri ipak pronašli način da upravo preko nje prisluškuju razgovore sa udaljenosti od 25 metara, prenosi PC Press.

Bezbjednosni eksperti se bave ovim problemom, te načinima prisluškivanja privatnih razgovora koji ne uključuju moderne uređaje sa malver dodacima.

Za početak je, kao što je to obično slučaj, neophodno da se sijalica nađe u istoj prostoriji sa onima koji se prisluškuju. Nakon toga je potrebno da se obezbijedi „čista linija“ do sijalice, a kako bi ka njoj mogao da se usmjeri specijalni teleskop sa optičkim senzorom. Kvalitet prisluškivanja zavisi i od toga koliko su žrtve blizu sijalice, a proces može da spriječi i najobičnija zavjesa, budući da slušanje nije moguće ukoliko postoji prepreka do sijalice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.