Tonik, napitak koji čuva zdravlje i štiti vas od virusnih upala
Ilustracija

Tonik, napitak koji čuva zdravlje i štiti vas od virusnih upala

Posjeta ljekaru sigurno će biti dobar potez ako se borite s bakterijskom infekcijom, ali ako je u pitanju virusna upala grla ili gripa, antibiotici neće pomoći.

Šta možete napraviti? Na svu sreću postoje razni dodaci koji će pomoći i to u vidu jačanja imuniteta koji je i prva i zadnja linija obrane od bolesti.

Tonik je prirodni dodatak koji se može koristiti svakodnevno za cjelokupno zdravlje organizma.

Najvažniji dodatak ovom toniku je zova za koju je dokazano kako će skratiti trajanje prehlade i respiratornih bolesti, a tradicionalno se koriste u borbi protiv gripe.

Kad dodamo sve ostale sastojke dobijemo savršen napitak za zdravlje, a kako je odličnog ukusa i vaša djeca će ga voljeti.

Kako ga pripremiti?

8 kašičica svježe naribanog đumbira

50 g sušenog lišća i cvijeta zove

800 ml jabukovog sirćeta

Malo meda za ukus

Priprema:

Kako biste pripremili ovaj tonik za imunitet, dodajte sušeno bilje u staklenu posudu od 2 litre. Dodajte jabukovo sirće. Zatvorite ili plastičnim poklopcem ili papirom za pečenje i dobro pričvrstite.

U dubokoj posudi zagrijete vodu na jako laganoj vatri i u vodu stavite staklenu posudu te ostavite u njoj nekoliko sati. Pazite na nivo tople vode, po potrebi dodajte još.

Izvadite posudu iz vode i kroz cjedilo propustiti sadržaj tako da u njemu ostanu biljke. Njih u krpi dobro procijedite kako biste dobili još tonika.

Dodajte med za ukus.

Čuvajte u tamnoj posudi i na hladnom mjestu.

Svakog dana konzumirajte jednu ili dvije kašike tonika, a ako ste bolesni, možete i više.

Izvor: Ordinacija.hr

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.