Vanredna sjednica Skupštine Prijestonice: Napad na ljudski život nema opravdanje, ubistva posljedica sukoba OKG
Foto: Cetinjski list

Vanredna sjednica Skupštine Prijestonice: Napad na ljudski život nema opravdanje, ubistva posljedica sukoba OKG

Zaštita ljudskog dostojanstva i prava na život, sloboda svijesti i kretanja, osnove su svakog demokratskog društva i nužni preduslovi da bilo koja zajednica napreduje, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan na zasjedanju lokalnog parlamenta na kojem se raspravaljalo o bezbjednosnoj situaciji u gradu.

"Izražavam duboko žaljenje zbog tragičnih događaja u kojima su živote izgubili naši sugrađani. Osuđujem svaki vid nasilja i sile koji vode destabilizaciji javnog reda i mira, i ugrožavanju ljudskih života.  Kao gradonačelnik i sugrađanin saosjećam sa porodicama nastradalih i još jednom upućujem izraze saučešća", naveo je Kašćelan, prenosi Cetinjski list.

Prema njegovim riječima, napad na ljudski život nikada ne može imati opravdanje, jer je to vrijednost koja ne može biti nadoknađena.

"Nijedna riječ ili naš postupak danas u parlamentu ne može vratiti porodicama njihove sinove, očeve, braću. To je teret sa kojim svi mi moramo da živimo, ali i da tražimo da pravda bude zadovoljena i da počinioci ovih gnusnih djela budu dovedeni pravdi",rekao je gradonačelnik Cetinja.

On je dodao da je obaveza lokalne uprave i odbornika da traže u ime onih kojih više nema da se započeti istražni i sudski procesi privedu kraju i da se porodicama ponudi bar takva satisfakcija, kada utjehe nema i ne može je biti. 

"Kao odgovorna lokalna uprava zahtijevamo od nadležnih policijskih službi da ulože maksimalne napore kako bi se slučajevi koji su uznemirili javnost adekvatno istražili i procesuirali. Razumijemo sva ograničenja sa kojima se suočavaju pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje i apelujemo na više instance da pomognu i podrže njihov rad. Lokalna uprava će, kao i do sada, pomagati OB Cetinje koliko je u njenoj moći",poručio je Kašćelan. 

On je apelovao na sve da se suzdrže „od teških riječi i povišenih emocija“, jer situacija kojoj svjedočimo zahtijeva hladne glave i racionalne postupke.

"Molim sve koji imaju bilo kakva saznanja o nesrećnim događajima koji su zadesili naš grad da ih predoče istražnim organima, kako bismo i na taj način pomogli da se počinioci izvedu pred lice pravde. Mi koji smo sudbinu vezali za Cetinje nemamo rezervni grad, niti rezervne porodice. Naša djeca zaslužuju da žive i odrastaju u bezbjednom okruženju. To je sve što želimo i što tražimo da nam se obezbijedi", naveo je Kašćelan.

On smatra i da su današnja sjednica Skupštine Prijestonice i ocjene i stavovi koju će biti saopšteni, jasna poruka onima sa druge strane zakona da nijesu dobrodošli.

"Ujedno, kao predstavničko tijelo naroda, Skupština Prijestonice, je i najadekvatnije mjesto sa kojeg se moraju poslati poruke i onima koji se bave očuvanjem javnog reda i mira i bezbjednošću građana. Naš stav je jasan i nedvosmislen – želimo bezbjedan grad, imate našu podršku, dajte sve od sebe, pokažite dodatnu odgovornost", rekao je Kašćelan.

Dva teška ubistva koja su se dogodila na teritoriji Cetinja, na šetetu A.G. i P.M, posljedica su sukoba organizovanih kriminalnih grupa, kazao je načelnik Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, Igor Popović. Popović je, govoreći na vanrednoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje povodom trenutne bezbjednosne situacije u gradu, kazao da su svi kapaciteti Uprave policije, nakon počinjenih krivičnih djela, angažovani na identifikaciji počinioca ovih djela,prenosi Cetinjski list.

On je istakao da kao načelnik Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, osjeća „punu moralnu i profesionalnu odgovornost, ali takođe, ovom prilikom pozivam sve državne organe, shodno nadležnostima i ovlašćenjima da prepoznaju izazove i rizike koje nosi sa sobom organizovani kriminal i da daju odgovore kroz efikasne krivično – pravne i druge postupke i oštriju kaznenu politiku prema bezbjednsono interesantnih lica i članovima organizovanih kriminalnih grupa ali i povratnicima u izvršenju teških krivičnih djela.“

Preduzimajući sve neophodne mjere i radnje, u skladu sa zakonom, službenici Uprave policije su, kako kaže Popović, uputili inicijative Prijestonici, organima lokalne samouprave Prijestonice, za postavljanje adekvatnog video nadzora na ključnim lokacijama, radi efikasnijeg i boljeg stanja bezbjednosti u gradu.

"Očekujemo punu saradnju ovih organa. Službenici Odjeljenja bezbjednosti će sa drugim sektorima Uprave policije preduzimati sve preventivne aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala, kao i drugih djela, kojima se narušava bezbjednost, kako bi građani uživali što veći stepen sigurnosti i povjerenja u institucije sistema", kazao je Popović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.