Omaž istaknutom crnogorskom reditelju i scenaristi Đukanoviću
Foto: MKU

U Ministarsvu kulture

Omaž istaknutom crnogorskom reditelju i scenaristi Đukanoviću

Crnogorska kinoteka će u petak 25. oktobra sa početkom u 19 časova, u Ministarstvu kulture upriličiti program povodom 30 godina od smrti istaknutog crnogorskog reditelja i scenariste Mila Đukanovića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, ovom prilikom biće prikazan nagrađivani dugometražni dokumentarni film „Neprilagođeni filmski grof" u režiji Radoslava Stanišića, posvećen Milu Đukanoviću koji je dao značajan doprinos temeljima crnogorske kinematografije.

O Đukanovićevom filmskom stvaralaštvu i njegovoj ličnosti govoriće filmski reditelji: Draško Đurović, Radoslav T. Stanišić, kao i književnik i filmski kritičar Aleksandar Bečanović.

Podsjećamo, Crnogorska kinoteka je u sklopu aktivnosti koje se odnose na digitalizaciju filmova crnogorskih autora, uradila nove kopije najznačajnijih Đukanovićevih filmova u mađarskoj laboratoriji „Hungarian FilmLab".

Milo Đukanović, rođen u Čevu 30. septembara 1927. godine, bio je istaknuti jugoslovenski reditelj i scenarista. Poznat po istančanom smislu za humor i izuzetnim osjećajem za dramu, u svojoj karijeri režirao je popularne jugoslovenske filmove kao što su: ''Muškarci juče, danas i...'' (1963), ''Jugoslavija pomorska zemlja'' (1963), ''Inspektor'' (1965), ''Palma medju palmama' (1967) i mnoge druge.

Osim filmova, Đukanović je režirao serije: ''Ceo život za godinu dana'' (1971) - 25 epizoda, ''Kamiondžije'' (1973) - 10 epizoda i ''Kamiondžije 2'' (1984) - 8 epizoda. Sarađivao je sa najvećim imenima jugoslovenske kinematografije, a pored scenarija koje je pisao za svoje filmove sa Radomirom Šaranovićem, Ratkom Đurovićem, Mirkom Kovačem i Borislavom Pekićem, napisao je scenario za film ''13. jul'' (1982).
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.