Cijena novog automobila već će u 2020. godini u prosjeku porasti za 2,6%
ilustracija

Cijena novog automobila već će u 2020. godini u prosjeku porasti za 2,6%

Evropska komisija (EK) od 1. januara 2020. kažnjavaće proizvođače automobila za svaki prekobrojni gram ugljen dioksida (CO2 ) iznad zacrtanog prosjeka od 95 grama po pređenom kilometru i to iznosom od 95 eura po gramu.

To proizlazi iz rigorozne Uredbe o utvrđivanju standardnih vrijednosti emisije CO2 za nove automobile i nova laka privredna vozila kojom EK od proizvođača automobila traži da prosječni automobili prodat na tržištu Evropske unije (EU) već sedeće godine emituje isključivo niskih 95 g/km, a samo pet odsto prodatih vozila moći će da ima veću emisiju ugljen dioksida od zacrtane.

Sve to vodi i prema poskupljenju cijena novih automobila jer prodavci neće sami moći da kompenzuju penalizaciju. Prema procjeni konsultantske kuće "Euler Hermes", cijena novog automobila već će u 2020. godini u prosjeku porasti za 2,6 odsto, što je tek početak talasa poskupljenja, navodi Jutarnji list.

Prosječna emisija CO2 dizelskih automobila je 121,5 g/km te su vrlo blizu emisiji benzinskih automobila koja iznosi 123,4 g/ km. Naime, od 2010. do 2016. događao se konstanti pad prosječne emisije CO2 iz ličnih automobila za gotovo 22 g/km, no emisija se 2017. povećala za 0,4 g/km, a u 2018. za 2,0 g/km.

Neki od glavnih činilaca koji doprinose povećanju emisije novih ličnih automobila u 2018. su rastući udjeli benzinskih automobila u novim registracijama, pogotovo u segmentu SUV vozila koja troše više goriva i emituju više CO2.

Prosječna emisija CO2 novih automobila prodatih u EU tokom 2018. bila je 120,6 g/km, a ako tako bude i 2020, proizvođači će morati da plate ogromne kazne. Procjene stručnjaka govore o kaznama čiji se iznos kreće od 20 pa do 35 milijardi eura, a iznosi kazni će se izračunavati na osnovu broja prodatih, a ne proizvedenih automobila.

EU, uz ostalo, nastavlja da zateže kaiš te će nakon 2021. godine smanjiti ciljeve CO2, za 15 odsto u odnosu na 2021. godinu do 2025, a 2030. smanjenje bi trebalo da iznosi 37,5 odsto. S obzirom na to da je razvoj tehnologije kojom bi se zacrtani cilj EK trebao ostvariti prilično skup, dio troška preliće se na kupce već sledeće godine.

Uredba EK vodi i forsiranju "ekološki" prihvatljivih izvedbi vozila, što znači da bi već 2020. na tržištu moglo biti puno hibrida, plug-in hibrida i električnih automobila te će i proizvođači morati da ubrzaju prelazak na električni pogon, piše Jutarnji list.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.