Predstava „Vanda Lavanda“ iz Hrvatske najbolja na osmom Međunarodnom festivalu lutkarstva

Predstava „Vanda Lavanda“ iz Hrvatske najbolja na osmom Međunarodnom festivalu lutkarstva

Predstava „Vanda Lavanda” u izvođenju ansambla Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke je, po odluci stručnog žirija, najbolja predstava u cjelini na osmom Međunarodnom festivalu lutkarstva, koji je održan u Podgorici od 11. do 15. septembra.

Po odluci Dječjeg žirija, kako je saopštio predsjednik Luka Killian, najbolja predstava je „Error 404“ pozorišta Angeles de trapo iz Malage u Španiji.

Predsjednik stručnog žirija i dramaturg, Goran Bulajić, kazao je da je većinom glasova odlučeno da se nagrada za najbolju režiju dodijeli Biserki Kolevskoj za režiju predstave „Odisej-san o povratku” u izvođenju ansambla Dječijeg pozorišta iz Banja Luke.

„Žiri je jednoglasno odlučio da se Nagrada za najbolju scenografiju dodijeli Svili Veličkovoj za scenografiju u predstavi ,,Odisej-san o povratku”. Nagrada ,“Dragan Radulović” za najbolju dramaturgiju dodjeljuje se Jeleni Tondini za dramaturšku obradu teksta „Vanda Lavanda”.  Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka pripala je Nadii Imerio za lutke u predstavi „Pod žicama” u izvođenju pozorišta KronikoKab iz Osija, Sardinija (Italija)“, naveo je Bulajić.

On je dodao da je nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena Aniti Valo i Meri Jaman, za muziku u predstavi „Vanda Lavanda”.

Bulajić je kazao da su tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo pripale ansamblu predstave „Vanda Lavanda”, Nadii Imperio i Mirjani Đorđević za ulogu Ide u predstavi „Cveće male Ide” Pozorišta lutaka iz Niša.

Predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske, Iva Ivanić Pavković je, u ime Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, rekla da joj je velika čast biti u Podgorici i da nagrade predstavljaju veliko priznanje za dosadašnji i podsticaj za budući rad.

„Sve je fantastično i želim vam mnogo uspjeha u budućnosti“, poručila je Ivanić Pavković.

Članica stručnog žirija, direktorica Pozorišta za decu Kragujevac i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“, Jelena Stojanović-Patrnogić, kazala je da je Podgorica prethodnih dana bila centar povezivanja umjetnika, gradova, država svijeta.

„To je ono što mene izuzetno raduje. Ali za nas učesnike vrlo važno,najbitnije i najljepše ste zapravo vi, publika koja puni sale svakodnevno i u prijepodnevnim i u večernjim satima. Prva asocijacija na ovaj Festival je prostor ispred KIC-a, koji je prepun prelijepe i srećne djece koja čekaju u redu da uđu na predstavu“, rekla je Stojanović-Patrnogić.

Član stručnog žirija, glumac i zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije, Vladimir Lazovski, poželio je djeci srećno djetinjstvo uz Međunarodni festival lutkarstva.

U okviru Fetivala su odigrane predstave: „Odisej-san o povratku“ Dječjeg pozorišta iz Republike Srpske iz Banja Luke, „Cveće male Ide“ Pozorišta lutaka iz Niša,  „Vanda lavanda“ Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, predstava „Pod žicama“ KronikoKab iz Osija u Italiji i „Error 404“ Angeles de trapo iz Malage u Španiji.

Sponzori Festivala su: Glavni grad Podgorica, Ministarstvo kulture Crne Gore, Fondacija Petrović Njegoš, Ambasada Italije u Podgorici, Ambasada Španije u Beogradu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, KIC Budo Tomovic, Dječji savez, BI Communication, Elektroprivreda Crne Gore, Kompanija Čelebić, Hipotekarna banka, Delta City, Universal Capital Bank, Vodovod i kanalizacija Podgorica, Dnevne novine Dan, Metropolis media, Portal Roditelji, Arhimed, Gracija, portal CDM,Radio Titograd, Radio Crne Gore, Grafo Group, Fotografika, DC klub i Lila Vila World.

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.