Đukanović na otvaranju godišnjeg sastanka EBRD-a (FOTO)
Foto: Kabinet Predsjednika CG

Sarajevo

Đukanović na otvaranju godišnjeg sastanka EBRD-a (FOTO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvuje danas na godišnjem sastanku i poslovnom forumu EBRD-a, na poziv predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj Sume Čakrabartija.

 Đukanović, nakon radnog doručka koji je za lidere Zapadnog Balkana priredio predsjednik Čakrabarti, prisustvuje otvaranju godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, saopšteno je iz njegovog kabineta.

5961519024823873084462196566162829806665728n

Foto: Kabinet predsjednika CG

Đukanović će kako se dodaje u nastavku dana govoriti na specijalnom panelu na visokom nivou o Zapadnom Balkanu, u čijem će fokusu biti regionalna integracija i perspektiva razvoja regionalnog ekonomskog prostora.

Godišnja skupština EBRD okupila je predstavnike 70 zemalja članica i veliki broj predstavnika međunarodnih kompanija, partnerskih institucija i civilnog društva.

"Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta" fokus je Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, koji je počeo juče u Sarajevu. 

O ključnim temama za regiju govoriće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu će, u ovom dijelu programa, predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

2019050823635465844286588Web

foto:AA

U fokusu sastanka i foruma u Sarajevu će biti i izgradnja Koridora 5c, panevropskog koridora koji povezuje Srednju Evropu s BiH, i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor. Očekuje se potpisivanje niza ugovora između institucija u BiH i predstavnika EBRD-a. 

Očekuje se organiziranje više od 40 događaja na šest lokacija, a kroz investicijsku agendu i sesiju bit će predstavljeni sektori u BiH za koje se vjeruje da imaju potencijal, a to su IT sektor, turizam, autoindustrija, agrikultura, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije.

Na samitu lidera Zapadnog Balkana biće razgovarano o snažnijem ekonomskom rastu, razvoju infrastrukture (putne, energetske i digitalne), ali i drugim aktuelnim temama. 

Uvodna sjednica Odbora guvernera održaće se danas, s obraćanjima počasnog gosta koji predstavlja državu domaćina, Jzrkia Kaitainena, potpredsjednika Evropske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost i Sume Čakrabartija, predsjednika EBRD-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.