Đukanović: Jedini način da zadržimo građane je da se razvijamo brže
Milo Đukanović

Dodijelio nagrade PKCG crnogorskim kompanijama

Đukanović: Jedini način da zadržimo građane je da se razvijamo brže

Vjerujem da možemo biti ponosni na rezultate koje smo postigli i koje ostvarujemo. Potvrda uspješnosti našeg razvojnog pregnuća su i rezultati današnjih dobitnika ovih prestižnih nagrada, što ubjedljivo svjedoči i o poslovnim potencijalima Crne Gore. Ali, ne smijemo gubiti dah i uljuljkati se na lovorikama, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svečanosti u Vili Gorica, gdje je uručio nagrade Privredne komore (PKCG) za uspješno poslovanje crnogorskim kompanijama.

Kompanijama Elektroprivredi Crni Gore i Gradir Montenegro uručene su nagrade za uspješno poslovanje. Preduzeće Glosarij je dobitnik nagrade za društvenu odgovornost, Crnogorska komercijalna banka za inovativnost, izvršni direktor Mercator-CG Ivan Karadžić za unapređenje menadžmenta

Đukanović je istakao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv predsjednika Golubovića, da uzme učešće u dodjeli ovogodišnjih nagrada Privredne komore Crne Gore.

"Drago mi je da se nastavlja tradicija nagrađivanja uspješnih crnogorskih privrednika i time afirmišu ideje stvaranja i pregalaštva, što je od izuzetnog značaja za ukupan društveni razvoj koji, iz godine u godinu, postaje sve kompleksniji", kazao je Đukanović na svečanosti.

Istakao je da je Crna Gora za kratko vrijeme od obnove nezavisnosti napravila kapitalne iskorake ka blisko boljoj budućnosti.

"Članstvom u NATO-u ostvarili smo jedan od prioriteta naše vanjske politike. Istovremeno, lideri smo u pregovaračkom procesu sa EU i imamo veoma realnu mogućnost da budemo prva sljedeća članica kluba demokratskih i razvijenih evropskih društava. Ova postignuća, relevantna domaća i međunarodna javnost smatraju, istorijski vrijednim, jer ona potvrđuju da savremena Crna Gora ima jasnu viziju i kontinuirano rastuće kapacitete društva da znalački savlada sve prepreke na putu do ostvarenja punopravnog članstva. Takođe, obnova nezavisnosti i nepokolebljivi kurs evropskog i evroatlantskog razvoja svjedoče o prekretničkom poduhvatu nove crnogorske generacije koja samouvjereno preuzima odgovornost za svoju budućnost i vraća Crnu Goru njenoj prirodnoj evropskoj kući. Moramo beskompromisno nastaviti dalje. Vođeni istom filozofijom da u našem i u slučaju balkanskih zemalja, zbog dugog istorijskog zaostajanja, pripadnost Evropskoj uniji nije simbolički čin koji će se dogoditi nekog precizno projektovanog datuma, nego mukotrpni proces usvajanja temeljnih evropskih vrijednosti i posvećeno dostizanje standarda koji će nas učiniti konkurentnim dijelom ove prestižne zajednice", kazao je predsjednik Crne Gore na svečanosti.

PredsjednikukanoviPKCG2

Istakao je da danas kada je savršeno jasno da Crna Gora više ne stoji zaglavljena na strateškom raskršću sa kojeg se može lako skrenuti na stranputice daljeg zaostajanja i netolerancije, konkurentnost biva naš navjeći izazov.

"Konkurentnost društva u evropskoj i evroatlantskoj zajednici, konkurentnost svakog našeg građanina, na ujedinjenom i otvorenom evropskom tržištu, ali prije svega konkurentnost naše privrede i svakog preduzeća pojedinačno na evropskoj i globalnoj ekonomskoj sceni. Od toga će presudno zavisiti tempo dostizanja najvažnijeg cilja naše državne politike – evropskog kvaliteta života naših građana. Toga moramo biti svjesni svi – od donosioca državno-političkih odluka, do svih važnih društvenih asocijacija, poput ove koja nas je danas okupila. Brže dostizanje evropskog nivoa životnog standarda je jedina satisfakcija za odricanja građana u procesu socijalno veoma bolnih ekonomskih i društvenih reformi. A oni – crnogorski građani su jedini realni oslonac ovog istorijskog pregnuća - modernizacije crnogorskog društva. Sve ovo nas upućuje na dalje i neodložne, očigledno originalno osmišljene reforme obrazovanja, koje treba da crnogorsko društvo trajno opskrbe kvalitetnim znanjem bez kojeg ni jedan od naših ciljeva nije dostižan", smatra Đukanović.

Od obnove nezavisnosti ostvarena je prema njegovim riječima, prosječna realna stopa rasta BDP iznad 3%.

"A tokom posjednje dvije godine smo u poželjnoj zoni rasta od 4,5 do 5%. Jedna od manje razvijenih republika ex Jugoslavije, danas kao nezavisna država, jedna je od najbrže rastućih ekonomija u Jugoistočnoj Evropi.

Od 2006. do danas BDP i BDP per capita su udvostručeni. Prosječna zarada u Crnoj Gori povećana je za 82 % i najviša je u regionu. Neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je preko 6 milijardi eura, odnosno blizu 18% BDP prosječno godišnje ili oko 800€ per capita na godišnjem nivou, što je u evropskom vrhu. Strane direktne investicije omogućile su otvaranje novih radnih mjesta i rast BDP-a, ali i transfer novih znanja i tehnologija, što doprinosi konkurentnosti naše ekonomije", naveo je predsjednik Crne Gore.

Dobar smjer razvoja potvrđuje kako dodaje i činjenica da u vremenu kada je kreditni rejting u zemljama regiona uglavnom smanjen, za Crnu Goru je potvrđena ocjena B1, uz izmjenu izgleda sa „stabilan“ u „pozitivan“.

"Tačno je da nekada statistički podaci zamagle suštinu realnog života građana i da se svi ne prepoznaju u pozitivnim statističkim pokazateljima. Ali, i promjene u kvalitetu življenja moramo na neki način izmjeriti. Najbolje je kada se poredimo sa drugima. Činjenica je da smo sa 34% prosjeka kvaliteta života u EU gdje smo bili prije 13 godina došli do 46%. Nije li najbolja potvrda da je kvalitet života u Crnoj Gori uznapredovao to što građani drugih zemalja regiona dolaze da traže posao i da žive u Crnoj Gori, dok tražnje u obratnom smjeru  gotovo da nema.

No, isto tako je činjenica da smo u ovom momentu ispod 50% evropskog prosjeka, zbog čega jedan dio naših građana ide ka državama EU. Jedini način da ih zadržimo je da se razvijamo još brže. A tu do posebnog izražaja dolazi vaša uloga. Cijela crnogorska privreda, u saradnji s Vladom, ima presudnu ulogu u daljem unaprjeđenju poslovnog ambijenta i ekonomskom razvoju zemlje", kazao je Đukanović.

PredsjednikukanoviPKCG3

Smatra da ima dovoljno razloga da se vjeruje da se može ubrzati razvoj.

"Započeti i planirani infrastrukturni projekti, kao i projekti u oblasti energetike, turizama i poljoprivrede daju nam realan osnov za to. Da ne bi propustili tu mogućnost, paralelno sa realizacijom investicija, moramo sprovesti neizbježne strukturne reforme. One su uslov očuvanja konkurentnosti naše investicione destinacije i put do kvalitetnije usluge državnih servisa našim građanima, gostima i turistima. Time ćemo doći i do odgovorne i kompetentne administracije koja će efikasno donositi odluke, u prilog razvoju i boljoj usluzi građanima.

Realno je očekivanje da u narednih 10 godina bude otvoreno nekoliko novih rizorta. Time će se Amanu, Regentu, Chediju, Sheratonu, Hiltonu, One and Onliju Ritz Carltonu, Swisshotelu... pridružiti i drugi, svjetski priznati brendovi. Njihova poslovna iskustva biće preporuka novim investitorima i predstavljaće garanciju da najveće svjetske kompanije mogu uspješno poslovati i u našoj zemlji. Samo na ovaj način, novim investicijama, uz nesmanjenu predanost reformama, mijenja se izgled zemlje, poboljšava kvalitet života građana i obezbjeđuje brži ekonomski razvoj", saopštio je Đukanović na svečanosti.

Da su kako je dodao, "slušali neumorne kritičare svega što kao vlast pokreću, danas ne bismo imali Porto Montenegro, Lušticu Bay ili Porto-novi u koje dolaze najpoznatije ličnosti svijeta".

"Ne bi počeli gradnju autoputa sa ciljem povećanja sigurnosti saobraćaja i boljeg povezivanja sjevera i juga, i lakše dostupnosti Crne Gore kao turističke i investicione destinacije. Ne bi počeli projekat izgradnje 250 kilometara skijaških staza na sjeveru Crne Gore.

Postoje ogromne šanse u proizvodnji zdrave hrane i "izvozu na kućnom pragu". Pripremamo se za ugovaranje izgradnje nove dionice auto-puta. Nastavljamo da učvršćujemo Crnu Goru kao energetsko čvorište Zapadnog Balkana. Ova ideja biće razumljivija mnogima nakon puštanja u rad podmorskog energetskog kabla koji nas povezuje sa Italijom, a što očekujem do kraja godine", kazao je Đukanović.

Očekuje da investitori koji dobiju ekonomsko državljanstvo, budu dobri "ambasadori" Crne Gore u svijetu, i da promovišu njene ekonomske interese.

"Program će imati mulitiplikativne efekte na našu ekonomiju i može postati značajan izvor prihoda, kao i platforma za nove investicije. Očekujem da će Program pružiti priliku za uvođenje novih tehnologija, inovacija i modernih zanimanja u Crnu Goru, kao i unaprjeđenje transfera neophodnih znanja i vještina, otvaranje novih radnih mjesta, te da će posebno predstavljati podsticaj razvoju projekata i investiranju u sjeverni region", istakao je predsjednik države.

 Potrebno je prema njegovim riječima, da dublje analiziramo sve deficite društva i slabosti države i da ponudimo održive odgovore.

"Samo na taj način unaprijedićemo poslovni ambijent u Crnoj Gori i lakoću poslovanja. I to ne treba da radimo zbog bolje pozicije na rejting listi neke od međunarodnih institucija ili organizacija koje ovakve liste publikuju. Ne, mi to moramo učiniti zbog nas, zbog naše budućnosti i brzine kojom tu budućnost gradimo.

Zato pozivam sve pregaoce u Crnoj Gori da aktivno učestvuju ne samo u širenju svojih poslovnih djelatnosti, već i u procesu kreiranja politika. Jer obje te aktivnosti imaju podjednaku važnost za uspješnost svakog biznisa. Uspješnim primjerima poput današnjih laureata, najbolje ćemo razbiti predrasude da crnogorske firme ne mogu da se suprotstave stranoj konkurenciji. To djeluje podsticajno i na mlade generacije da se opredijele za zanimanja koja će im omogućiti konkurentan pristup evropskom i svjetskom tržištu rada. Kao što vi svojim uspješnim primjerom promovišete ne samo svoj biznis, već i zemlju kojoj pripadate. Crna Gora je mala država, ali nema nikakvog razloga da u biznisu ne budemo makar toliko uspješni koliko smo u sportu, kulturi, umjetnosti...", zaključio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.