Potrošači platili 7,6 miliona eura gubitaka struje
ilustracija

Ukupan iznos 18,3 miliona eura

Potrošači platili 7,6 miliona eura gubitaka struje

Gubici na distributivnoj mreži prošle godine su iznosili 18,3 miliona eura, od čega je u tarife na računima za struju prebačeno 7,6 miliona, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu CEDIS.

Ostvarenje gubitaka u distribuciji električne energije, kako su naveli, u 2018. godini iznosilo je 371,6 gigavat-sati ili 13,83 odsto ukupno preuzete struje, tačnije energije koja je ušla u distributivni sistem.

“Posmatrano finansijski, trošak gubitaka za 2018. godinu iznosio je 18,3 miliona eura. Od tog iznosa u tarife je transponovano 7,6 miliona eura, što je utvrdila Regulatorna agencija za energetiku, Odlukom o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije, za drugu regulatornu godinu trogodišnjeg regulatornog perioda od 2017. do 2019. godine”, precizirali su u CEDIS-u.

U kompaniji procjenjuju da će preko ovogodišnjih računa potrošači gubitke na mreži platiti 7,7 miliona.

“Odlukom Regulatorne agencije za energetiku utvrđen je trošak gubitaka koji se transponuje u tarife za treću godinu regulatornog perioda, od 2017. do 2019, u iznosu od 7,7 miliona eura”, rekli su u CEDIS-u.

U Regulatornoj agenciji za energetiku RAE su kazali da je CEDIS-ov stepen gubitaka u prošloj godini bio veći od dozvoljenog, koji iznosi 8,43 odsto i utvrđen je u skladu sa zakonom, na osnovu revidovane studije gubitaka.

“Regulatornim tretmanom osigurano je da kupci električne energije snose upravo troškove dozvoljenih gubitaka. Troškovi koji su prouzrokovani razlikom između ostvarenih u odnosu na dozvoljene gubitke, predstavljaju isključivo finansijski gubitak za CEDIS”, objasnili su u RAE.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.