Izvjestiteljka UN u Turskoj zbog istrage o ubistvu saudijskog novinara
Foto: AA

Izvjestiteljka UN u Turskoj zbog istrage o ubistvu saudijskog novinara

Specijalna izvestiteljka UN za vansudska i proizvoljna pogubljenja Anjes Kalamar danas je u Ankari razgovarala s turskim vlastima o ubistvu novinara Džamala Kašogija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Razgovarao sam sa Anjes Kalamar koja se nalazi u posjeti Turskoj zbog istrage o ubistvu Džamala Kašogija", naveo je na Tviteru šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Izvjestiteljka je razgovarala i s ministrom pravde Abdulhamitom Gulom. Sastanak je održan u zgradi ministrastva odbrane i trajao je jedan sat, javlja ju Agencije.

Susretu su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane Turske Džengiz Oner i šef Kabineta za vanjske poslove i Evropsku uniju Kasim Čiček.

Visoki komesarijat za ljudska prava UN-a prethodno je saopštio kako će Kalamar povodom međunarodne istrage o ubistvu Kašogija u Turskoj boraviti od 28. januara do 2. februara.

Kalamar će informacije i preporuke u vezi s istragom predstaviti u obliku izvještaja na sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Kašogijevo tijelo još nije pronađeno četiri mjeseca posle njegove smrti.

Novinar (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post, ubijen je u saudijskom konzulatu u koji je otišao po dokumenta potrebna za vjenčanje sa turskom državljankom.

Njegovo ubistvo je ugrozilo imidž Saudijske Arabije.

Ankara je u nekoliko navrata istakla neophodnost međunarodne istrage o toj aferi osuđujući "nedostatak transparentnosti" istrage saudijskih vlasti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.