Bogdanović: Crna Gora i Sveta Stolica imaju dobru bilateralnu saradnju i prijateljske odnose
Bogdanović i nadbiskup Pecuto

Ministar kulture sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom

Bogdanović: Crna Gora i Sveta Stolica imaju dobru bilateralnu saradnju i prijateljske odnose

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas na Cetinju sa apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luiđijem Pecutom.

Kako su saopštili iz Ministarstva kulture, prilikom susreta Bogdanović je istakao da Crna Gora i Sveta Stolica imaju dobru bilateralnu saradnju i prijateljske odnose, potvrđenu kroz posjetu predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića poglavaru Rimokatoličke crkve u Vatikanu, papi Franju, kao i kroz posjetu državnog sekretara Svete Stolice kardinala Parolinija Crnoj Gori, realizovanu u junu ove godine.

On je naglasio je da je saradnja u oblasti kulturne posebno izražena kroz direktne kontakte sa predstavnicima Arhiva u Vatikanu, što je rezultiralo zvaničnom posjetom Dr Johana Ickxa Crnoj Gori.

GetImage2

Apostolski nuncije Nj. E. nadbiskup Luiđi Pecuto istakao je da su odnosi između Svete Stolice i Crne Gore na zavidnom nivou, ocijenivši da je otvaranje buduće Nuncijature u Crnoj Gori jedan od prioritetnih projekata na kojem treba raditi u predstojećem periodu.

Zaključeno je da prostora za saradnju ima na svim poljima, posebno u oblasti kulturne razmjene koja bi omogućila da se kulturna baština, ali i savremeno stvaralaštvo crnogorskih umjetnika predstavi publici u Vatikanu. Kao posebno značajni istaknuti su projekti restauracije kulturnih dobara u Starom gradu Baru, u okviru kojeg je nedavno sanirana Crkva Svete Katarine.

Naglašeno je i da će Ministarstvo kulture dati punu podršku otvaranju Nuncijature u Crnoj Gori što će u velikoj mjeri doprinijeti osnaživanju saradnje dvije zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.