1,2 miliona eura uloženo u podgoričku Gimnaziju
Gimnazija „Slobodan Škerović“

U toku veliki investicioni ciklus u školama od preko 30 miliona eura

1,2 miliona eura uloženo u podgoričku Gimnaziju

U rekonstrukciju Gimnazije „Slobodan Škerović“ uloženo je 1,2 miliona eura, kako bi postala energetski efikasan objekat, saopštili su danas ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar prosvjete Damir Šehović prilikom obilaska ove ustanove.

Radovi na Gimnaziji su izvođeni prethodnih mjeseci, i to u okviru projekta sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW), navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

U okviru tog projekta samo u prethodnim mjesecima, pored Gimnazije izvođeni su radovi na još četiri objekta: dva resursna centra u Podgorici i dvije mojkovačke škole. Projektom kooordinira Ministarstvo ekonomije uz podršku Ministarstva prosvjete.

sekulic

Dragica Sekulić

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je je zgrada Gimnazije jedan od simbola Podgorice i izrazila je zadovoljstvo da smo ovom rekonstrukcijom uspjeli da sačuvamo njen autentičan izgled. 

„U prethodnom periodu smo kroz projekat sa KfW bankom, kroz koji je rekonstruisana i Gimnazija, rekonstruisali preko 20 objekata. Želim da se zahvalim na strpljenju, te na razumijevanju direktorice i učenika da je ovo zajednički projekat. Pritom, naglašavam da mi često energetsku efikasnost prikazujemo kao frazu, ali ona u principu znači da učenici i profesori borave u toplom prostoru u kome nema vlage, sa odgovarajućem rasvjetom i uz uštede“, kazala je ministarka. 

sehovic

Damir Šehović

Kako je saopštio Šehović, u toku je jedan od najvećih investicionih ciklusa u obrazovanju, a podgorička gimnazija je dio toga.

„Ukupna vrijednost obrazovnih investicionih projekata koji su završeni ove godine ili su u toku, je 30 miliona eura. U okviru projekta energetske efikasnosti smo, pored Gimnazije, završili radove na resursnom centru „Podgorica“, radi se na što skorijem završetku radova na resursnom centru „1. jun“, a radovi na dvije mojkovačke škole se završavaju u novembru. To radimo ne zato što ne znamo šta ćemo sa novcem, već upravo zato što prepoznajemo važnost obrazovanja", kazao je ministar.

gimnazija

Govoreći o gimnaziji „Slobodan Škerović“ ministar je rekao da je ta škola 111 godina rasadnik znanja, kulture i dobrog ponašanja.

"Njen rad vođen je potrebom unapređenja sebe i društva, te joj možemo dati epitet najprestižnije crnogorske škole", kazao je Šehović.

Direktorica Zoja Bojanić – Lalović predstavila je prisutnima proces rekonstrukcije i poručila da Gimnazija nije samo obrazovna ustanova, već svojevrsni kulturno-istorijski spomenik i mjesto okupljanja.

"Ono što je važno jeste da ona mora ostati autentična, jedinstvena i arhitektonsko zdanje kome se svi dive, a sada samo sija novom ljepotom", kazala je Bojanić-Lalović.

458902409669669235127539028956730133839872n

Izvedeni radovi obuhvataju: zamjenu krovnog pokrivača, postavljanje tremoizolacije na tavanu, sanaciju fasade, zamjenu cijevne mreže i radijatora, zamjenu svjetiljki, moleraj, djelimičnu zamjenu podova, instalaciju računarske mreže i ostale radove.

Sredstva za finansiranje Programa energetske efikasnosti, u okviru kojeg je rekonstruisana i Gimnazija, su obezbjeđena od strane KfW banke u ukupnom iznosu od 22,743 miliona eura. Implementacija druge faze Programa je u toku i biće završena do kraja 2020. godine. Vrijednost izvedenih i ugovorenih radova na objektima iz faze II iznosi 11,3 miliona eura, od čega je 10 miliona utrošeno na poboljšanje obrazovnih ustanova.

Kroz ovaj Projekat povećamo energetski efikasne kapacitete i stvaramo bolje uslove za funcionisanje i rad u obrazovnim ustanovama, zaključuju iz Ministarstva ekonomije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.