Bulatović: Da nije bilo 1. decembra 1918-te, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006-te
Bulatović, foto:IN4S

Skup „Pokoljenja djela sude“ u Budvi

Bulatović: Da nije bilo 1. decembra 1918-te, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006-te

Skup „Pokoljenja djela sude“, centralna proslava stotinu godina od oslobođenja Boke kotorske i ujedinjena, održan je večeras u sali Mediteranskog sportskog centra u Budvi u organizaciji „Srpskog naroda Boke“.

Skupu su prisustvovali lideri Demokratskog fronta, bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović dok je izostao  mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Proslava je počela pjesmom  „Onamo namo“ a završena sa pjesmom "Marš na Drinu". 

Bulatović je istakao da je vijek državnog ujedinjenja Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca predstavlja  veliki datum naše prošlosti.

"Prije četiri godine, kada smo obilježavali početak Velikog rata, prisjetili smo se da je tada moćno Austro-ugarsko carstvo vojno napalo malu i iscrpljenu Srbiju. Cilj nije bio da je pobijedi i osvoji. Poklič je bio „Srbija mora umrijeti“! Isto se odnosilo i na Crnu Goru, mada nije bilo rečeno. U istoriji modernog ratovanja teško je naći sličan primjer objave rata. Srbi nisu bili dobri kao robovi, već samo kao mrtvi.Na naš ponos kralj Nikola – car junaka se nije uplašio, već je stao uz bratsku Srbiju i Rusiju i objavio rat i Austro-ugarskoj i Njemačkoj.Nažalost, opšte ratne prilike su dovele do crnogorskog vojničkog poraza i odluke kralja Nikole da raspusti vojsku i napusti Crnu Goru. Te, 1916. godine, Crna Gora je kao država prestala da postoji. Austro-ugarska okupacija, potpomognuta španskom groznicom i velikom glađu i sirotinjom, pokazala je jasnu namjeru da carstvu treba prostor, ali bez lokalnog stanovništva. Dolazak srpske vojske u Crnu Goru, a posebnu u  Boku Kotorsku, nije dakle mogao biti čin uništenja Crne Gore, nego njene ponovne uspostave. Istina na novim osnovama. Kada bi malo razmislili i današnji crnogorski vlastodršci bi postali svjesni – da nije bilo 1. decembra 1918. godine, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006. godine i tzv. obnove državne samostalnosti Crne Gore", kazao je Bulatović, prenosi IN4S.

Bulatović je osudio zabranu ulaska u Crnoj Gori istaknutim srpskim intelektualcima.

"Na našu sveukupnu sramotu, desilo se i to “čudo neviđeno” – akademiku Matiji Bećkoviću i trojici srpskih intelektualaca, profesora univerziteta zabranjem je ulazak u Crnu Goru. To se ne može otćutati. To se ne smije prećutati. Protiv takve samovolje, čistog bezakonja i strašne neznavenosti svaki odgovoran čovjek mora da digne glas. Zato vas molim da ovu moju riječ shvatite kao krik protiv bezumlja koje je zaharalo u našem državnom vrhu", kazao je on.

Budvaproslava1918002

Foto:IN4S

Skup je blagoslovio protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor Momčilo Krivokapić – arhijerejski namjesnik bokokotorski. On je kazao da je prije sto godina, svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao je da nije Crnogorac, a svaki je Crnogorac znao da je Srbin.

„Postoje oni koji mrze sve što je srpsko, negirajući činjenice, i pri tom stvaraju fantastične teorije kao što je ona da je Sima Milutinović Sarajlija zaludio Njegoša srpstvom i kosovskim mitom, a Njegoš sve Crnogorce ubijedio da su Srbi i da su potomci kosovskih junaka“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, priznavanjem Kosova i ulaskom u NATO Crna Gora postaje Montenegro, te počinje vulgarna montenegrinizacija u svim sferama.

„Gore glavu srpski narode, gore glavu srpski narode Boke kotorske! Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi! Ničija nije gorjela do zore“, kazao je.

Predsjednik Odbora za proslavu 100 godina oslobođenja Budve Marko Bato Carević kazao je da je ponosan na obilježavanje najslavnijeg datuma naše istorije, kada je poslije gotovo pet stotina godina tuđinske vlasti izvojevana sloboda.

"Crna Gora je u Velikom ratu izgubila oko 40 000 ljudi, oko 10 odsto od cjelokupnog broja stanovnika. Ogromna je to žrtva za tako malu zemlju. Žrtve Srbije su bile gotovo nezamislive. Skoro 28 odsto od ukupnog stanovništva je stradalo u borbama, zločinima nad civilima, a zatim od gladi i opakih bolesti. Boka Kotorska dala je svom narodu 1900 dobrovoljaca koji su se borili u redovima crnogorske i srbijanske vojske i drugih savezničkih armija, kazao je Carević, dodajući da djelo koje su za sobom ostavili – osvojena sloboda – stoji kao izvor svjetlosti i putokaz našoj i budućim generacijama.

Kako je rekao, pravedno je, pošteno i ljudski da im se iskaže počast koja im pripada i da pokažemo da ih se sjećamo.

"Predali su nam ovu zemlju slobodnu zahvaljujući njihovoj borbi i hrabrosti. Ne pristajemo i ne prihvatamo, opasnu tezu i agresivnu propagandu po kojoj su naši preci, koji su bili i najbrojnija grupa u jedinicama srpske vojske koja je oslobodila današnju Crnu Goru, zajedno sa crnogorskim komitama, okupatori Crne Gore i Boke", naveo je Carević i dodao:

"Boka je do 1918. godine, ne voljom svojih građana, već snagom okupacije i voljom velikih sila, bila sastavni dio Austrougarske, pa su naši preci koji su na Mitrovdan 1918. godine, umaršilali u ovaj drevni grad, donoseći slobodu stali u stroj neumrlih srpskih vitezova od Kosova pa do današnjih dana. Zbog svega toga, želim da sa ove proslave, pozovem sve one koji nas duboko vrijeđaju sa proglašavanjem naših predaka za okupatore vlastite zemlje, da prestanu sa takvim ponašanjem, jer se na taj način samo unosi još jedna nova linija podjele u ionako već teško izbrazdano narodno biće. Mi poštujemo njih i njihove pretke i tražimo da oni urade isto kada smo mi u pitanju".poručio je Carević.

"Oslobodićemo srpsko more"

"Drago mi je što je konačno došlo vrijeme da se srpski narod Crne Gore, srpski narod Boke Kotorske uputi ka slobodi i ka demokratiji.To što režim Đukanovića nastoji da promijeni istoriju, što je nemoguće, govori o tome na kojoj bi strani on i njegove pristalice bile 1914. i 1941. godine. On istorijski jeste poražen, a da li će biti poražen u budućnosti je pitanje koje se odnosi na budućnost čitavog našeg naroda ", poručio je putem video obraćanja Čedomir Antić jedan od četvorice srpskih intelektualaca kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

"Srpski narode srpske Boke i srpski narode srpske Crne Gore. Režim Đukanović-Marković pokušao je da nam zabrani da vam se obratimo na velikim svečanostima povodom srpskog oslobođenja i ujedinjenja. Kao što vidite, režim u tome nije uspio. Budimo strpljivi. Mi smo svi kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji i okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti vječan. Moja osnovna poruka je – ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more"  poručio je istoričar Aleksandar Raković.

Kodex/IN4S

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.