Crna Gora i Japan grade čvrsto prijateljstvo, posvećeni jačanju saradnje
Darmanović i Kon

Darmanović u Tokiju

Crna Gora i Japan grade čvrsto prijateljstvo, posvećeni jačanju saradnje

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović sastao se danas u Tokiju sa ministrom vanjskih poslova Japana Taro Konom.

„Crna Gora i Japan grade čvrsto prijateljstvo, na čijim osnovama jačamo saradnju u svim oblastima od obostranog interesa“ kazao je Darmanović, istakavši da je njegova prva zvanična posjeta Japanu izraz želje i interesa Crne Gore da snaži politički dijalog sa Japanom na visokom nivou, te da Vlada Crne Gore veoma cijeni dosadašnju razvojnu pomoć Japana, usmjerenu uglavnom na oblasti obrazovanja i zdravstva. 

Ukazao je i na brojne mogućnosti za dalje jačanje ekonomskih veza, naročito u oblastima turizma i visokih tehnologija. 

Ministar Kono je istakao da „Japan pridaje važnost bilateralnim odnosima sa Crnom Gorom, koja je prošle godine ušla u NATO, predvodnik je procesa integracije u EU i igra vodeću ulogu u stabilnosti i razvoju regiona Zapadnog Balkana“. 

U tom kontekstu, najavio je ukidanje viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša iz Crne Gore, što će dati novu dinamiku političkim kontaktima i odnosima dvije zemlje. Kazao je i da Crna Gora privlači pažnju japanskih turista, što predstavlja potencijal za dalje jačanje saradnje koji treba iskoristiti. 

GetImage

Šefovi diplomatija Crne Gore i Japana saglasili su se da će ova posjeta dati dodatan impuls snaženju prijateljstva dvije države i crnogorskog i japanskog naroda.

Ministar Darmanović se u Tokiju sastao i sa državnim ministrom ekonomije, trgovine i industrije Jošihiro Sekijem. Sagovornici su ocijenili da, pored prisutnih japanskih investitora u Crnoj Gori, postoji potencijal za privlačenje novih, te izrazili interes za snaženjem ekonomske saradnje, naročito u oblasti turizma.

Turistički potencijali Crne Gore bili su i ključna tema razgovora ministra Darmanovića sa Tadaši Šimurom, predsjednikom Japanske asocijacije turističkih agencija- JATA. Ukazano je na potrebu intenziviranja promocije Crne Gore u Japanu, naročito imajući u vidu pozicioniranje naše države kao veoma atraktivne i eksluzivne turističke destinacije. 

Šef crnogorske diplomatije razgovarao je danas i sa predstavnicima Društva crnogorsko-japanskog prijateljstva. Na sastanku je izraženo zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima i aktivnostima na planu snaženja saradnje dvije države.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.