Pejanović:  Uvodi se stroža kontrola kupovine vatrenog oružja putem interneta
Foto:Anadolija

Pejanović: Uvodi se stroža kontrola kupovine vatrenog oružja putem interneta

U posljednjih deset godina Crna Gora je značajno smanjila zalihe oružja i municije, što je umanjilo rizike za građane i okolinu, saopšteno je na otvaranju regionalne radionice "OEBS-ov praktični vodič za deaktiviranje malog oružja i lakog naoružanja", koja je počela u Podgorici.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore Dragan Pejanović kazao je na otvaranju radionice da je Evropska komisija u decembru 2015. godine predložila reviziju Direktive o vatrenom oružju, kako bi otežala legalnu nabavku vatrenog oružja, osigurala bolje praćenje vatrenog oružja u legalnom posjedu i poboljšala saradnju među državama članicama. 

Pejanović je istakao da nova pravila iz Direktive o vatrenom oružju donose zabranu automatskog oružja prepravljenog u poluautomatsko oružje, obuhvataju kolekcionare oružja i muzeje, regulišu korišćenje akustičnog i oružja za uzbunjivanje, prodaju oružja putem interneta, deaktivirano oružje i jačaju razmjenu informacija među državama članicama. 

"To će povećati sigurnost građana, dok će lovci, sportski strijelci i kolekcionari moći i dalje kupovati oružje, ali pod određenim uslovima", istakao je Pejanović, izvještava agencija Anadolija.

2018102923314931438547736Web

Prema njegovim riječima, iako većina vatrenog oružja u legalnom posjedu u EU ne predstavlja opasnost za javnost i ako kriminalci i teroristi rijetko koriste legalno nabavljeno oružje, postoje slučajevi u kojima se to dogodilo. 

On je kazao da je u zadnjih deset godina u Evropi, po podacima EK, počinjeno deset hiljada ubistava vatrenim oružjem, u mnogim slučajevima legalnim. 

Državni sekretar je ukazao da su pravila za deaktivaciju ili onesposobljavanje vatrenog oružja postrožena. Istakao je da revizija uključuje novu kategoriju paradnog i akustičnog oružja. 

"To je vatreno oružje koje je posebno preinačeno za isključivu upotrebu manevarske municije, za upotrebu, na primjer, u pozorišnim predstavama, pri fotografisanju, filmskom i televizijskom snimanju, u rekonstrukcijama istorijskih događaja, povorkama, na sportskim događajima i za obuku", rekao je Pejanović. 

On je pojasnio da se uvodi stroža kontrola kupovine vatrenog oružja putem interneta, odnosno da prodavač mora provjeriti identitet kupca i posjeduje li on odobrenje za to, kada je ono potrebno. 

Šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije je rekla da je Crna Gora značajno napredovala u posljednjoj deceniji u smanjenju zaliha oružja i municije. 

"To je smanjilo rizike za građane i okolinu", kazala je Davije, prenosi AA. 

Ona je navela da se Crna Gora u julu, u Londonu, obavezala da zajedno s ostalim državama Zapadnog Balkana do 2024. godine usvoji Mape puta održivog rješenja za ilegalno posjedovanje, zloupotrebu i trgovinu oružjem i lakim naoružanjem i njihovom municijom, u okviru franko-njemačke inicijative. 

Predstavnica njemačke Kancelarije saveznih inostranih poslova Hana Donges kazala je da je Mapa puta ključna za partnerstva. 

"Do 2024. trebaju se postići određeni ciljevi kako ovaj problem ne bi bio prepreka za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju", rekla je Donges i dodala da je njemački partner spreman da pruži podršku. 

Dvodnevnu radionicu organizuje Centar za sprečavanje sukoba OEBS-a, Misija OEBS-a u Crnoj Gori i ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.