Oslobođeni Bosanac i Hrvat koje su oteli pirati u nigerijskim vodama
Foto Profimedia

Više od mjesec dana bili u zarobljeništvu

Oslobođeni Bosanac i Hrvat koje su oteli pirati u nigerijskim vodama

Devetnaest članova posade švajcarskog broda "Glarus" koje su pirati zarobili u nigerijskim vodama 23. septembra, danas su oslobođeni.

Oteli su ih prije više od mjesec dana 45 nautičkih milja od Boni Islanda u Delti Nigera.

Sedam otetih članova posade bilo je s Filipina, a među otetima su bili i Hrvat, državljanin BiH, Slovenac, Ukrajinac i Rumun,  saopšteno je iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u Rijeci.

Brod je prevozio pšenicu iz Lagosa u Port Harkortu u Nigeriji.

Piratska banda na brod Glarus ukrcala se pomoću dugih merdevina i izrezavši žicu na palubi.

Iz SPH-a su cijelo vrijeme bili u kontaktu s kolegama iz švajcarskog sindikata i sa švajcarskom  fabrikom brodova "Masoel Šiping", nastojeći osloboditi otete pomorce.

 

Hina

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.