Ovaj napitak daje mnogo više energije prije treninga od proteinskih šejkova
Foto: Shutterstock

Šoljica kafe može da bude iskorišćena za postizanje boljih rezultata u teretani

Ovaj napitak daje mnogo više energije prije treninga od proteinskih šejkova

Kafa je nekako postala napitak koji ispijamo onako uput ili ujutru kada nam je potrebna dodatna energija, ali izgleda da sva ta energija koju dobijamo od šoljice kafe može da bude iskorišćena za postizanje boljih rezultata u teretani.

Dok u radnjama za prodaju sportke opreme i suplemenata možete da vidite police i police prekrivene proteinskim šejkovima, istu korist možete da izvučete i od šoljice kafe.

Treneri i neki sportisti kunu se u kafu prije treninga prije nego u suplemente jer oni obično imaju isti zajednički sastojak: kofein.

OF01I30951024x683

Foto: Shutterstock

Ovaj stimulans se pokazao korisnim u poboljšanju spostskih performansi, a nutricionistkinja Megan Medrano ističe da unos kafe može da poboljša performanse tokom intenzivnih vježbi koje traju 5 do 20 minuta ukoliko pored toga uzimate i hranu.

"Vaše tijelo i dalje treba određenu količinu ugljenih hidrata, masti i proteina tokom vježbanja.Ukoliko želite da dodate kafu u vaš obrok pre vežbanja, potrudite se da je samo dodate vašem redovnom obroku ne da ona bude zamena za isti", rekla jeMedrano.

Medrano je kazala da ukoliko želite da ubacite kafu u vašu ishranu pre treningam, tu se ne računa kafa koju popijete ujutru kada ustanete. Ključ je u dobrom tajmingu. Kafa budi vaše telo tako što širi kofein kroz krvotok koji se tu zadržava 5 do 6 sati.

kafa

Foto: Shotterstock

Najveći udar kofeina doživljavate odmah pošto ste popili šoljicu kafe. Ako želite da iskoristite prednost kafe u treningu, potrebno je da je popijete najmanje 45 minuta pre treninga, jer od tog vremena telo počinje da sagoreva kofein, ističe nutricionistkinja.

"Količina kafe ovdje ne igra veliku ulogu već količina ili koncentracija kofeina" rekla je Medrano.

"Obratite pažnju samo da ne premašite maksimalnu dnevnu dozu od 400mg. To je jednako 4 šoljice kafe, pa ako vam ona pre treninga nije 5 po redu danas, onda je slobodno popijte" zaključuje Medrano.

Telegraf.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.