Đukanović: Nema alternative multilateralizmu i UNu kao njegovom stožeru
Milo Đukanović

Proslava na Cetinju

Đukanović: Nema alternative multilateralizmu i UNu kao njegovom stožeru

Na prijemu u čast 24. oktobra Dana Ujedinjenih nacija koji je organizovan na Cetinju predsjednik Milo Đukanović kazao je da je uvjeren da u današnjem svijetu, koji se nalazi pred brojnim nepoznanicama, nema alternative multilateralizmu i Ujedinjenim nacijama kao njegovom stožeru, kojima naša zemlja ostaje beskompromisno privržena.

Đukanović je podsjetio da se ove godine obilježava sedam decenija od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima,  i četvrt vijeka od usvajanja Bečke deklaracije i Programa akcije koji su jasno naglasili neophodnost međunarodne saradnje i solidarnosti za održiv napredak ljudskih prava i nedvosmisleno istakli da su unapređenje i zaštita ljudskih prava primarna odgovornost vlada.

"Siguran sam da se u istorijskom kontekstu u kom su nastale UN, i u vrijednostima na kojima se temeljila vizija njihovih osnivača, kriju odgovori i na mnoge nove izazove pred kojima se čovječanstvo danas nalazi.Upravo povodom ovog praznika, koji ovaploćuje nastanak Svjetske organizacije kao najvećeg civilizacijskog dostignuća nakon Drugog svjetskog rata, na Cetinju koje je simbol naše duhovnosti i državotvornosti, i istorijskog trajanja Crne Gore, želim da istaknem najdublje uvjerenje da u današnjem svijetu, koji se nalazi pred brojnim nepoznanicama, nema alternative multilateralizmu i Ujedinjenim nacijama kao njegovom stožeru, kojima naša zemlja ostaje beskompromisno privržena", kazao je predsjednik Crne Gore.

2R6A0367

Naglasio je da saradnja Crne Gore i Ujedinjenih nacija traje mnogo duže od njenog prijema u punopravno članstvo. Tragovi prvih komunikacija,kako je kazao, datiraju još iz perioda začetaka Lige naroda te je te odnose uvijek krasilo međusobno uvažavanje i razumijevanje da sve što zajedno radimo mora biti na liniji daljeg napretka i demokratizacije društva.

"Crna Gora dijeli viziju Ujedinjenih nacija, ne samo deklarativno već istinski posvećeno, reagujući uvijek blagovremeno kad je riječ o uvođenju novih standarda proklamovanih zvaničnom politikom UN. Među prvima smo donijeli Nacionalnu strategiju održivog razvoja, i ratifikovali Pariski klimatski sporazum", istakao je Đukanović.

Kako je rekao, poučeni iskustvom bliske prošlosti, kada je Crna Gora bila dom i sigurna luka desetinama hiljada izbjeglica, dali smo značajan doprinos i bili najglasniji akter regiona u usaglašavanju globalnog dogovora za izbjeglice u Ženevi, za šta je Visoki komesar javno pohvalio i izdvojio Crnu Goru.

2R6A0018

Crna Gora, poručuje šef države, nastavlja da bude pouzdan partner i promoter politika UN u svim oblastima.

"Konkretno, na planu ljudskih prava, naš cilj nije samo da garantujemo njihovu zaštitu, nego i da ih aktivno promovišemo, poštujemo, i prije svega ispunjavamo sve svoje međunarodne obaveze. U Crnoj Gori smo na tom planu uradili mnogo, a u pojedinim procesima postali primjer pozitivne prakse upravo u Sistemu UN. Pomenuću samo par potvrda ovakve ocjene. Crna Gora je jedna od svega tridesetak zemalja članica UN koje redovno izvještavaju o implementaciji ključnih konvencija iz oblasti ljudskih prava. Takođe smo od strane jedne od najaktivnijih međunarodnih nevladinih organizacija, koja se bavi Opštim periodičnim pregledom, preporučeni kao primjer pozitivne prakse u vođenju preglednog mehanizma, odnosno načina uključivanja UN agencija i nacionalnih nevladinih organizacija u proces", naveo je Đukanović.

Dodao je i da Crna Gora snažno podržava reformske procese usmjerene na snaženje efikasnosti i djelotvornosti UN, uz osiguravanje veće odgovornosti svih činilaca. Crnogorske institucije, ali i civilni sektor i mediji ostvaruju sa UN timom u našoj zemlji ostavruju konstruktivnu sradanju, rekao je Đukanović i dodao da brojni zajednički projekti doprinose daljoj demokratizaciji, ekonomskom i društvenom razvoju države i boljem životu građana.

2R6A0165

"Raduje činjenica da Crna Gora svojim predanim radom i ostvarenim rezultatima na snaženju koncepta građanskog društva sve više predstavlja primjer drugim državama. Nastavljena je i održana dinamika razvoja i unapređenja stanja u brojnim oblastima, dok paralelno nastojimo da pravimo iskorake i u sektorima gdje se još uvijek prepoznaje izostanak sistemskog pristupa. Upravo podstaknuti aktivnostima  na međunarodnom planu u okviru Grupe prijatelja prava starijih lica, značajne iskorake činimo na planu poboljšanja njihovog položaja i stvaranja sistema u kojem će oni sve više biti akteri društva, i sve manje pasivni primaoci pomoći. I predstojeća Parada ponosa u Podgorici biće novi važan korak ka punoj afirmaciji prava LGBT osoba.Realizovane inicijative predstavljaju dobru osnovu za dalje produbljivanje saradnje. Tome će nesumnjivo doprinijeti nedavno jačanje UN tima ekspertom Kancelarije visoke komesarke UN za ljudska prava. Iskoristio bih priliku da ponovim interes Crne Gore da planirani period ekspertske podrške bude produžen. Dodatno ohrabruje napredak na postizanju sinergije između ciljeva održivog razvoja i implementacije obaveza iz akcionih planova u evropskom pregovaračkom procesu", kazao je predsjednik države.

On je zahvalio Sistemu UN u Crnoj Gori na odlučnoj podršci u sprovođenju reformi, proaktivnom pristupu, posvećenosti i kontinuiranoj pomoći koju nam pružaju na evropskom putu te potvrdio spremnost za dalje snaženje saradnje u cilju stvaranja bolje budućnosti za sve naše građane i buduće generacije.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.