Od donošenja Ustava crnogorsko društvo napredovalo u svakom smislu
Ustav Crne Gore

22. oktobra 11 godina od usvajanja posljednjeg Ustava

Od donošenja Ustava crnogorsko društvo napredovalo u svakom smislu

Dvadeset i drugog oktobra biće tačno 11 godina od usvajanja posljednjeg crnogorkog ustava a sve je to, kaže prvi čovjek parlamenta Ivan Brajović za Novu M, urađeno u posebnom, veoma važnom trenutku.

"I svi naši ustavi od onog 1905. do potonjeg 2007. su donijeti u nekim prelomnim vremenima kada su njihova donošenja značila veliku stvar za jednu državu. Samo dva od njih onaj prvi i ovaj poslendnji bili su u samostalnoj nezavisnoj državi Crnoj Gori",kazao je Brajović.

No, nije bilo važno samo donošenje najvišeg pravnog akta. Crnogorsko je društvo od tog trenutka, smatraju sagovornici Nove M, napredovalo u svakom smislu.

"Mislim da smo od 2006. od nezavisnosti, odnosno kasnije od 2007. od donošenja Ustava napravili značajan pomak ne samo u integracijskom smislu nego mislim da su i građani sve više politički sazreli i to se vidi kroz izbore koji se odvijaju, dakle na jedan miran dostaojanstven i transparentan način uz sve manje političke opstrukcije itd. A i građani pojedinačno i politički sazrijevaju, što je znak da je ipak Crna Gora politicki sazrela u zadnjih 11 godina", kazao je za ovuteleviziju nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Milan Marković. 

Ustav nije sveto pismo pa tako prostora za unapređenje, kako kažu za Novu M ugledni sagovornici, uvijek ima. 

"Nikada ne možete reći da ne postoji prostor za unapređenje, ali mislim da je naš ustav iz 2007. jedan dobar akt koji je obezbijedio neke trajne crnogorske vrijednosti , trajne vrijednosti građanske države koja je spoj različitih kultura vjera i nacija i u tom smislu mislim da imamo čime da se ponosimo kada govorimo o tom aktu", smatra Brajović.

Od usvajanja Ustava, 22. oktobra 2007. godine, u Crnoj Gori evidentno je da postoje određene strukture koje ne priznaju niti poštuju Ustav Crne Gore. U svakoj demokratskoj zemlji državni simboli kao i Ustav moraju se poštovati, izričiti su sagovornici Nove M.

"Ono što me raduje jeste da ih je svakim danom sve manje, poručio bi im da počnu da ih poštuju jer je to zaista elementarna stvar svih građana Crne Gore i svako ko se bavi ozbiljnom politikom u CG", kazao je Brajović.

Marković ističe da se u svim civilizacijskim zemljama poštuje ustav grb himna..."mislim da je to jedan proces ali da ce ići u pozitivnom pravcu". 

Povodom godišnjice usvajanja Ustava, Skupština Crne Gore u ponedjeljak organizuje svečanu sjednicu skupštinskog Ustavnog odbora, a prema riječima Brajovića sa Cetinja su donijeti svi crnogorski Ustavi, pa će građani imati priliku da ih vide naredne sedmice svakog radnog dana od 10 do 16 sati. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.