Izgorjela njiva od žara ispod površine tla, mještani zaprepašteni (FOTO)
Foto:Anadolija

Turska

Izgorjela njiva od žara ispod površine tla, mještani zaprepašteni (FOTO)

Mještani sela Jesilova, nedaleko od istočnog turskog grada Mus, ostali su zaprepašteni nakon što je jednom od mještana izgorjela njiva, ali na do sada neviđen način. Naime, mještani su ispod površine tla pronašli žar.

Nizametin Karasu, vlasnik njive ispod čije površine je pronađen žar novinarima je kazao kako se nikada ranije u životu nije susreo s ovakvim slučajem, javlja turska agencija Anadolija.

Istakao je kako su ga mještani prije nekoliko sedmica obavijestili kako se na njivi nešto zapalilo, no tada su primijetili kako gori tlo. 

"Nekoliko puta smo pokušali ugasiti, dan kasnije smo ponovo obišli njivu i primijetili da još uvijek gori. Mislili smo da je možda povezano s zemljotresom, no ispostavilo se da to nije tačno. Na njivama imamo sijeno, bojimo se da vatra ne zahvati plastove", istakao je Karasu. 

2018101923295408038242609Web

Žar ispod površine tla, foto:AA

Povodom ovog slučaja u selu je boravio i  direktor Centra za istraživanje i upravljanje vanrednim situacijama pri Univerzitetu Mus Alparslan. 

On je rekao kako je na mjestu njive koja je gorjela, nekada bila močvara, te da se na tom mjestu ispod same površine nataložio treset, koji je organsko gorivo. 

2018101923295408038242610Web

Foto:Anadolija

Djelimično ugljenisanje ovog materijala jeste prvi korak u procesu stvaranja uglja. Osušeni treset lako gori i pri sagorijevanju stvara veliku količinu dima. U nekim zemljama se koristi za grijanje domaćinstva i u kotlovnicama. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.