Vučić: Niko u svijetu ne zna gdje su granice, zašto se pregovara sa Srbijom ako je Kosovo nezavisno?
Aleksandar Vučić

Vučić: Niko u svijetu ne zna gdje su granice, zašto se pregovara sa Srbijom ako je Kosovo nezavisno?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je i dalje spreman da razgovara sa predstavnicima kosovskih Albanaca o rješavanju kosovskog problema ali da mu se čini je šansa za pozitivan ishod manja nego ranije.

Na pitanje novinara šta je konkretno mislio kada je prelagao razgraničenje i da li bi to značilo da Srbija zadrži sjever Kosova a Kosovo dobije tri opštine na jugu centralne Srbije, Vučić je rekao da je želio da se utvrdi granica između Srba i Albanaca, za koju sada niko ne zna gdje je, jer se razlikuje šta o tome misle Rusija i Amerika, Kina i Njemačka, Srbi i Albanci.

"Niko u svijetu ne zna gdje su granice i ja sam smatrao da je važno da zarad budućnosti to saznamo, da imamo mir i stabilnost sa Albancima za narednih 100 ili 200 godina. Nisam uspio, jer građani smatraju da je bolje da smo ni na nebu ni na zemlji. Ja mislim da je to pogrešno, ali je moje da poštujem volju naroda", rekao je Vučić, prenosi Beta. 

On je rekao da je, uprkos svemu, voljan da nastavi razgovore sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, pa i u Parizu 11. novembra, ali da mu je malo čudno šta će Tači da radi tamo, s obzirom da se radi o obilježavanju završetka Prvog svjetskog rata i da u svečanosti učestvuju sile pobjednice i učesnici tog sukoba. 

Vučić je rekao da mu smetaju pojedini glasovi iz međunarodne zajednice koje se protive promjeni granica i tvrde da se time otvara Pandorina kutija. 

"Kažu da su protiv granica a niko ne zna gdje su. Osim ako su za njih granice sadašnje granice nezavisnog Kosova? A ja im kažem: 'Evo, mi nikada nećemo da priznamo granice nezavisnog Kosova'. I šta ćemo sad? Oni kažu da ćemo tako otvoriti Pandorinu kutiju. A oni su to uradili 2008. godine sa Kosovom, ili 2006. godine i prije toga 90-ih godina. I na to nema odgovora", rekao je on. 

Ponovio je da će uvijek razgovarati sa svima i truditi se da omogući dogovor, ali da mu ne izgleda da će to biti moguće za tri dana ili tri meseca. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da "nažalost" nije bio prisutan kada je ambasador SAD Kajl Skot rekao da Vlada Kosova "nije takozvana" već vlada "suverene i nezavisne zemlje" i dodao da bi u tom slučaju ambasador dobio "pristojan, odmjeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije".

Vučić je rekao da šta god da je Vlada Kosova za Vašington, za Srbiju je "takozvana".

"Nažalost nisam bio prisutan ali predstavnik Vlade Srbije je trebalo da reaguje. Nije tu ambasador da ispravlja novinare već da odgovara na pitanja ali nije to nikakav nov stav američkih predstavnika i zato sam skeptičniji od Ivice Dačića po pitanju stava Vašingtona prema Kosovu", kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je dodao da bi "bilo lepo" da je ambasador SAD pokazao "malo više poštovanja za zemlju domaćina" i dodao da je to "njihov stil kao najmoćnije sile svijeta".

On je upitao zašto se vode pregovori sa Srbijom o Kosovu ako je to kako je rekao, "suverena vlada nezavisne države".

"Zašto pričate sa Srbijom ako je tako? Na osnovu koje rezolucije donosite odluku da pravite vojsku Kosova, gdje to piše, u kom međunarodno pravnom aktu? To je čisto pravno nasilje koje kasnije prati i fizičko, zato i jesam prilično uplašen. Gledaćemo kako da zaštitimo svoju zemlju i narod a da sačuvamo mir", kazao je Vučić, piše agencija Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.