Preminula Milena Dravić
Milena Dravić

Odlazak još jedne legende

Preminula Milena Dravić

Najveća srpska filmska glumica Milena Dravić preminula je noćas u 79. godini u Beogradu, poslije teške bolesti.

Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donijela saradnja sa Ljubišom Samardžićem, prenosi RTS.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Prekobrojna", "Kozara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", "Vera iz policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program "Obraz uz obraz".

Milena Dravić u filmu "Prekobrojna" 1962. godine.

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim djelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Bila je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade "Zlatna ruža" na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji

Takođe, osvajala je nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri "Zlatna ćurana"na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset "Zlatnih arena" na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Milena Dravić i Miloš Biković na projekciji filma „Led“, u martu ove godine

Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Pohađala je osnovnu školu "Janko Veselinović" u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu beogradsku gimnaziju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.