Puna socijalna podrška uz rješavanje pitanja stanovanja potrebni za održivu integraciju Roma u regionu
Foto: RCC/Rada Krstanovic

Projekat RCC-a Integracija Roma 2020 na EU platformi za inkluziju Roma 2018 u Briselu

Puna socijalna podrška uz rješavanje pitanja stanovanja potrebni za održivu integraciju Roma u regionu

Akcioni tim projekta Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Integracija Roma 2020 pripremio je niz preporuka namijenjenih održivom rješavanju stambene situacije Roma i napretku u punom ostvarivanja osnovnih prava Roma, te ih podijelio sa učesnicima Platforme Evropske unije za inkluziju Roma 2018, koju je organizovala Evropska komisija 8. i 9. oktobra u Briselu.

Odlučujući korak ka unaprijeđenju politika u službi potpune i održive integracije Roma u regionu je uvođenje novog pristupa stambenom pitanju Roma, kojim bi, osim rješavanja stambenog pitanja, bio obuhvaćen i niz mjera socijalne podrške vezanih za zapošljavanje, obrazovanje, zdravstveno osiguranje, nediskriminaciju i jednak pristup uslugama. 

„Neophodan je cjelovit pristup stanovanju, jer napori na rješavanju pitanja stanovanja koji su odvojeni od sveobuhvatne društveno-ekonomske integracije pogoršavaju uslove života Roma,“ naglasio je vođa akcionog tima projekta Integracija Roma 2020 Savjeta za regionalnu saradnju Orhan Usein.

„Obezbjeđivanje stambenog rješenja bez gradske i socijalne infrastrukture, pristupa zdravstvu, zapošljavanju i drugim javnim uslugama, dovodi Rome u opasnost da izgube stečeni stambeni prostor, a može dodatno doprinijeti isključivanju i izdvajanju,“ objašnjava Usein. 

Nadalje, pitanje porasta broja beskućnika i nesigurnost uživanja u posjedu, problemi vezani za zakonske propise, siromaštvo koje utiče na održivost stambenih jedinica i nedostatak prateće infrastrukture trebaju se rješavati kroz bolju horizontalnu saradnju različitih institucija lokalnog i drugih nivoa vlasti u državama Zapadnog Balkana.

Kako se navodi u saopštenju Savjeta treba se takođe spriječiti dugotrajna isključenost i zatvaranje Roma u geta u regionu i to kroz odgovarajuće politike stambenog zbrinjavanja i cjelokupna nastojanja da se riješi šire pitanje predrasuda u društvima širom regiona, kao što se navodi u izvještaju projekta Integracija Roma 2020 pod nazivom Usmjerenost politika stambenog zbrinjavanja na Rome na Zapadnom Balkanu: pregled pravnog okvira. 

"Osim toga, kao odgovor na izazove s kojima se Romi u regionu proširenja suočavaju po pitanju stanovanja, legalizacije naselja i pojedinačnih stambenih jedinica treba biti prvenstveni cilj, jer se radi o najjeftinijem rješenju za vlade i najodrživijem za korisnike. Postupke deložacije i preseljenja treba sprovoditi samo u slučajevima kada legalizacija nije moguća i pri tome osigurati socijalno stanovanje onima kojima je to potrebno, a takvih je još uvijek mnogo. Istovremeno treba proširiti raznovrsnost socijalnih usluga i njima obuhvatiti veliki broj korisnika", saopšteno je. 

Izvještaj Usmjerenost politika stambenog zbrinjavanja na Rome na Zapadnom Balkanu: pregled pravnog okvira zasnovan je na rezultatima regionalne konferencije projekta Integracija Roma 2020 Savjeta za regionalnu saradnju pod nazivom „Cjelovit pristup stambenom zbrinjavanju Roma u regionu proširenja“, koja je organizovana u maju 2018. godine, kao i na uporednoj analizi zakonskih propisa o stambenom zbrinjavanju u regionu Zapadnog Balkana u namjeri da se podstakne brže preduzimanje mjera i uvrštavanje stambenog zbrinjavanja Roma u prioritete politika vlasti u regionu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.