Veljović: Neistomišljenike imamo i u svojim redovima, ali neće obesmisliti naše napore
Veselin Veljović

Veljović: Neistomišljenike imamo i u svojim redovima, ali neće obesmisliti naše napore

Istorija nas podsjeća, sadašnjost opominje, a vrijeme koje dolazi obavezuje da sigurna budućnost i bezbjednost države nemaju alternativu. Odgovornim i posvećenim radom u zahtjevnoj misiji očuvanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta ćemo istrajati i pobijediti, kazao je direktor Uprave policije Veselin Veljović na svečanosti povodom obilježavanja 02. oktobra, Dana unutrašnjih poslova.

Veljović je istakao da živimo u modernom i dinamičnom vremenu, okruženi kompleksnošću događaja i pojava koji, pored ostalog, sadrže i bezbjednosnu dimenziju.

"Danas ovdje, ili na bilo kojem drugom mjestu, smo dio tog vremena i u suštini svog djelovanja imamo obavezu da o tome razmišljamo, da pratimo profesionalne trendove i standarde i učinimo svima život  sigurnijim.Svjesni da odgovor nije jednostavan, da je multidisciplinaran je razlog više da se zapitamo šta još, pojedinačno i udruženo, treba i možemo da uradimo u dostizanju tog cilja.Vjerujem, puno toga! Odgovornost je podijeljena, a jedna od najodgovornijih nauka koja treba da osvijetli odgovor na mnoga pitanja je bezbjednosna nauka kroz policijsku teoriju i praksu", kazao je Veljović.

On je istakao da je zahtjevna misija međunarodnim partnerima i policijskim organizacijama potvrditi da mogu računaju na njih.

"Spremni smo da u međusobnoj komunikaciji odgovorimo potrebama u profesionalnoj ravni budemo rame uz rame, na prvoj liniji fronta, kada je u pitanju borba protiv svih društvenih devijacija a posebno onih koja imaju obilježja organizovanog kriminala.

Prepoznajemo značaj blagovremene razmjene informacija sa Interpolom, Europolom i drugim relevantim bezbjednosnim službama i agencijama. Zahvaljujući partnerskoj saradnji, zajedno sa policijama drugih država, riješili smo veliki broj krivičnih djela, među kojima i najtežih,  kod nas i u inostranstvu", kaže Veljović.

Smatra da saradnja sa Europolom svrstava Crnu Goru u red država koje imaju među najvećim u Evropi procenat razmjene podataka u odnosu na broj stanovnika.  

"Posebno naglašavam činjenicu da je za prvih osam mjeseci tekuće godine registrovano ukupno 3 321 krivično djelo i da je procenat rasvijetljenih krivičnih djela 72% među najvećim u Evropi. Doprinos ovom zadatku su dali i policijski službenici iz susjednih država Srbije, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Italije, anganžovani kod nas tokom ljetnje turističke sezone i na tome smo im zahvalni", saopšteno je.

Za bezbjednost  građana kako je kazao značajna je saradnja i svih bezbjednosnih službi naše države

"Sa pravom mogu konstatovati dobru i kvalitetnu saradnju Uprave policije sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i Vojskom Crne Gore. Uprava policije kvalitetno sarađuje i sa skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu, Savjetom za građansku kontrolu rada policije i Odjeljenjem za unutrašnju kontrolu policije, čije preporuke i stavove uvažava u cilju praćenja zakonitosti postupanja.

Ističemo važnost saradnje i konkretne rezultate u zajedničkim aktivnostima sa državnim tužilaštvom, a posebno Specijalnim državnim tužilaštvom.

Dakle, važno je da pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova i svi drugi subjekti u sistemu bezbjednosti prepoznaju svoju ulogu i snagu i da hrabro, odlučno, posvećeno, požrtvovano i blagovremeno izvršavamo povjerene poslove i zadatke", naveo je direktor UP.

DohIbcXUAENiQE

Posebno je iskazao neophodnost da odlučnost pokažu prema svim licima iz oblasti organizovanog kriminala.

"Zajedničko djelovanje i zajednički odgovor svih nas je i jedini mogući kada govorimo o borbi protiv svih devijatnih ponašanja. Neistomišljenike imamo i u svojim redovima, koji sve naše napore žele obesmisliti i umanjiti. To im nećemo dozvoliti i uradićemo sve da takvi pojedinci ne budu dio našeg kolektiva koji časno i odgovorno obavlja radne zadatke.

Snagom operativnih kapaciteta i zakonskih nadležnosti učinićemo da se građani osjećaju sigurno i bezbjedno, uz poziv građanima, nevladinim organizacijama, medijima, civilnom društvu, ali i drugim organizacijama i pojedincima sa osjećajem društvene odgovornosti, da budu partner policiji u naporima očuvanja i unaprjeđenja zajedničke bezbjednosti#, poručio je Veljović.

On se obratio i onima koji kako je kazao ne misle dobro ni sebi, ni građanima, ni državi: – jasno je da ste vi u svijetu kriminala protivnici zakona, interesa bezbjednosti građana i društvene zajednice. Osjetićete efikasnost i snagu sistema bezbjednosti. Nećemo vam dozvoliti da kod nas i van Crne Gore planirate najteža krivična djela i ugrožavate bezbjednost građana. Tražićemo vas na svakoj tački ove planete dok ne budete privedeni sudu pravde.

Veljović je istakao i da će inicirati postupke provjera stečene imovine bezbjednosno interesantnih lica, njihovih porodica i povezanih lica i zajedno sa drugim organima pokrenuti postupke za oduzimanje imovine u skladu sa zakonskom procedurom, "znajući da vašu kriminalnu snagu i moć daje novac stečen kriminalnim djelovanjem".

"Ovo nijesu deklarativne poruke već suštinske, u jasnoj namjeri da kriminalce stigne ruka pravde, da potvrdimo da kriminal nije jači od države i ne može imati uticaj ni snagu koju ima država, što pokazuju rezultati koje je policijska organizacija postigla u proteklom periodu.

Akcijama koje su pažljivo planirane i efikasno izvedene urušili smo strukture organizovanih kriminalnih grupa a njihove vođe ne smiju da se vrate u državu. Cilj nam je da svi oni završe tamo gdje im je mjesto, u kaznenim institucijama, sa zatvorskim kaznama koje zaslužuju za djela koja su učinili", poručio je direktor UP.

On se obratio i koleginicama i kolegama sa riječima: Kada ste birali profesiju znali ste da vaš put neće biti lak.

"Ipak, to što ste odlučili da budete zaštitnici građana i njihove imovine i branioci države i tekovina našeg društva govori o vama, vašem karakteru i osjećaju dužnosti da doprinesete boljem i pravednijem životu generacijama koje dolaze.

Želim da znate da razumijem sve teškoće sa kojima se svakodnevno susrijećete, kako na poslu tako i u životu. Znam da vaš profesionalni život zahtijeva mnogo više odricanja nego druge profesije, kao i mnogo više razumijevanja i strpljenja vaših porodica.

Cijenim što ste, i pored svega toga, izabrali časno zvanje policijski službenik i istrajali u tome da budete pravi predstavnici službi bezbjednosti – odvažni, hrabri, profesionalni i odgovorni.

Menadžment Uprave policije ima u vidu ne samo profesionalnu već i ljudsku dimenziju vašeg djelovanja i preduzeće aktivnosti kako bi se vaš standard na poslu, kao i lično, poboljšao i unaprijedio", saopštio je Veljović.

Zahvalnost je uputio  i ministru unutrašnjih poslova i njegovim saradnicima na podršci u stvaranju uslova za nesmetano i kvalitetno funkcionisanje operativnih struktura Uprave policije.

"Koristim priliku da iskažem poštovanje i zahvalnost doskorašnjem direktoru Uprave policije gospodinu Slavku Stojanoviću.

Radna karijera koja traje 36 godina prožeta je brojnim bezbjednosnim događajima i izazovima, a svakako je primjer kako se piše profesija od policijskog slova do policijskog djela.

Dozvolite da na kraju svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije čestitam praznik i poželim uspjehe u daljem radu, ličnu i porodičnu sreću", zaključio je Veljovič.

  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.