Manjak žena izazvaće probleme u crnogorskom društvu
Ilustracija

Manjak žena izazvaće probleme u crnogorskom društvu

Generacije koje se rađaju sa poremećenim odnosom polova, odnosno disbalansom u broju dječaka u odnosu na djevojčice, u odraslom dobu mogu se suočiti sa problemom nedostatka partnera suprotnog pola, što će dalje prouzrokovati i porast stope nasilja u društvu, ukazuje matematičarka Nela Milošević, koja je tu problematiku istraživala na slučaju Kine, gdje je jedno vrijeme i živjela.

Ona za Pobjedu objašnjava da je upravo u Kini zbog „politike jednog djeteta“ i želje za muškim potomstvom posljednjih godina došlo do drastičnog porasta maskuliniteta.

“Crna Gora nije jedina zemlja koja se susreće sa tim problemom. Ta pojava znatno je izraženija u Kini i Indiji. U Kini je to veoma drastično posebno zbog politike jednog djeteta i želje za muškim potomstvom, pa često dolazi i do femicida, a ne samo selektivnih abortusa. Zbog velike populacije u ovim zemljama su i posljedice drastične. Sada te generacije u kojima je poremećen odnos dolaze do odraslog doba, i zbog manjka žena raste stopa nasilja u društvu, kupuju se nevjeste iz drugih zemalja i slično”, kaže Milošević.

A kada je riječ o Crnoj Gori, na osnovu zvanične statistike, proizilazi da je prosjek među novorođenčadima u Crnoj Gori u posljednjih 15 godina iznosio 109 dječaka naprema 100 djevojčica, dok bi normalan trend trebao da bude 106 naprema 100.

Prirodna stopa maskuliniteta u svijetu je 104 do 106 živorođene muške djece na 100 živorođenih djevojčica. Razlozi za to su prirodni i evolutivnog karaktera. Stopa smrtnosti djece je veća kod dječaka nego kod djevojčica, tako daje u odraslom dobu odnos otprilike jedan naprema jedan objašnjava Milošević.

Ona ističe i kako se poremećenim odnosom smatra onaj koji je preko 107 dječaka u odnosu na 100 djevojčica.

“Petnaestogodišnji prosjek na osnovu zvanične statistike u Crnoj Gori od 1971. do 1985. godine bio je 106 dječaka na 100 djevojčica, od 1986. do 2000. 108 dječaka na 100 djevojčica, a od 2001. do 2015. 110 dječaka na 100 djevojčica. Kada ovako pogledate podatke očigledno je da je došlo do porasta stope maskuliniteta, što ne može biti prirodno. Pretpostavka je da se radi o selektivnim abortusima”, navodi Milošević.

Ako se uzme u obzir da je prirodna stopa 106 naprema 100 i činjenica da u Crnoj Gori ima oko 7,5 hiljada živorođene djece godišnje, Milošević pojašnjava i kako pri stopi od 110 svake godine imamo disbalans od otprilike 70-ak rođenih dječaka umjesto djevojčica.

“Pretpostavka je da su uzrok ovog disbalansa upravo seletivni abortusi s obzirom na tradicionalnu želju za muškim nasljednikom i dostupnost prenatalnih testova koji veoma rano utvrđuju pol fetusa. Tome uveliko doprinosi i opadajuća stopa fertiliteta, jer uz želju da imaju dvoje ili maksimum troje djece, neki parovi žele da osiguraju da među njima imaju muškog potomka”, zaključila je Milošević za Pobjedu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.