Do kraja godine crnogorski med će biti upakovan u savremenu ambalažu

Simović u Nikšiću otvorio pčelarsku manifestacij

Do kraja godine crnogorski med će biti upakovan u savremenu ambalažu

Otvarajući manifestaciju “Pčelarski dani 2018” koja se tradicionalno održava u Nikšiću, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović izrazio je zadovoljstvo da je danas zajedno sa vrijednim pčelarima u Nikšiću, u septembarskim danima, kada Nikšić slavi nove razvojne iskorake – u privredi, modernom urbanom razvoju i brojnim dugim sferama.

„Razlog za zadovoljstvo je što ovu manifestaciju slavimo u rekordnoj godini za pčelare – jer su vrijedni rad pčelara, istrajnost i nadanja i u oskudnim godinama ove godine nagrađeni prinosima od 15 do 20 kg po košnici u primorskom i centralnom regionu. Pčelare sa sjevera, koji ove godine nijesu imali povoljne uslove i prinose, podržaćemo u naporima da njihova pčeninja društva spremno dočekaju zimu“, kazao je Simović.

422088592943519478321256534144789212823552n

Postignutiti rezultati u ovoj godini, kao i na planu unapređenja sektora pčelarstva u Crnoj Gori, kako je ocijenio potredsjednik Simović, odraz su kontinuiranog partnerstva Vlade i pčelara, koja će biti nastavljena i razvijana i u naredom peridu.

4223804829435186449880078959009482145792n

On je podsjetio da na nivou tog partnerstva početkom godine napravljen dogovor.

„Kazali smo da je potrebna savremena linija za pakovanje meda. Do kraja godine, ona će biti u funkciji. Crnogorski med će biti upakovan u savremenu ambalažu i tako biti ponuđen potrošačima širom Crne Gore, a ubijeđen sam i u regionu i šire. Takođe, rekli smo da ćemo pojačati kontrolu tržišta. Pokrenuli smo odlučne aktivnosti i postigli konkretne rezultate. Spriječili smo da falsifikovani i med koji ne odgovara standardima dođe do potrošača", kazao je Simović i dodao da se ulažu napori da u narednim mjesecima na tržištu bude prisutan samo kvalitetni domaći med.

U tom pravcu u toku je kak oje kazao ministar nabavka savremene laboratorije.

Simović je podsjetio i da je nastavljena podrška pčelarima, kroz javne pozive, posebno mladim. Nikšićko udruženje je ove godine bogatije za osam mladih koji su podržani kroz ovu mjeru, od ukupno 124 na nivou Crne Gore. Nastavljena je podrška nabavci voska, projektima unapređenja zdravstvenog stanja pčelinjih društava i edukaciji pčelara. Sve ove aktivnosti su izraz partnerstva i podrške. Sve to ne bi bilo dovoljno, kako je kazao Simović, da nije pregalaštva, mudrosti, vrijednih pčelara.

422926122943520111654528772095240333950976n

Pčelarstvo je u prethodnom periodu pokazalo kako se mogu realizovati i važni projekti međunarodne saradnje. 

„Želimo da se takvi projekti nastave. Budimo otvoreni, sarađujmo, nalazimo zajedničke odgovore na brojne zajedničke izazove. Siguran sam da ćemo zajedno te izazove uspješno rješavati i u narednom periodu“, poručio je Simović.

Predsjednik Pčelarskog društva Nikšić Vojin Đukanović kazao je da je ovogodišnja manifestacija okupila više od 50 izlagača iz Crne Gore i regiona i da je bogatstvom ponude pokazatelj rekordne godine za nikšićke pčelare. On je posebno zahvalio Ministarstvu na sveukupnoj podršci razvoju pčelarstva, posebno u dijelu podrške pčelarima kada se suoče sa lošim prinosima meda, kao što je slučaj ove godine na sjeveru Crne Gore.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić, takođe, istakao je važnost saradnje sa Ministarstvom, gdje zajedno, kroz različite programe i aktivnosti crnogorsko pčelarstvo ostvaruje nove iskorake. Novi zamah za dalji razvoj pčelarstva, za Miljanića, predstavlja aktuelna nabavka linije za pakovanje meda, koja se očekuje do kraja godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.