EU daje 5 miliona eura za razvoj i promociju regionalnog turizma zemalja Zapadnog Balkana
ilustracija

U naredne tri godine

EU daje 5 miliona eura za razvoj i promociju regionalnog turizma zemalja Zapadnog Balkana

Evropska unija će usmjeriti pet miliona eura na razvoj i promociju regionalnog turizma zemalja Zapadnog Balkana tokom naredne tri godine.

Projekat  obuhvata Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Kosovo i Makedoniju i usmjeren je na razvoj i  usaglašavanje regionalnih turističkih ponuda zasnovanih na zajedničkom kulturnoistorijskom nasleđu kao i unapređivanju regionalnog avanturističkog turizma. 

Projekat "Razvoj i promocija turizma" realizuje Savjet za regionalnu saradnju, a razvoj i unapređivanje projekta biće oslonjeno na saradnju  državnih, nevladinih i privatnih sektora.

"Projekat dorinosi ekonomskom razvoju regiona kroz razvoj zajedničke regionalne turističke ponude " ocijenio je Nikola Gaon, službenik za komunikacije, predstavljajući projekta na ovogodišnjem Vikend Media Festivalu koji se održava u Rovinju.  

On je napomenuo i da je već raspisan prvi poziv za manje nepovratne grantove  usmjerene na razvoj infrastrukture i unapređivanje kvaliteta usluga na  regionalnim turističkim rutama.

Vlade šest zemalja Zapadnog Balkana saglasne su u ocjeni da je turizam sektor sa najvećim potencijalom za rast i regionalnu saradnju. Turizam trenutno učestvuje sa 24,1 odsto u izvozu tih zemalja, doprinosi sa 5,6 odsto GDP-u i angažuje 5,4 odsto zaposlenih.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.