Crna Gora i Kina izgradile posebne veze
Sa sastanka

Crna Gora i Kina izgradile posebne veze

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa ministrom ekologije i životne sredine NR Kine Li Ganđe, nakon otvaranja konferencije ”Zadužbina budućnosti” koju organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore u skladu sa Budimpeštanskim i Sofijskim smjernicama za saradnju NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Đukanović ukazao je na kvalitet i tradiciju odnosa Crne Gore i Kine, koji seže i prije sticanja nezavisnosti, kao i na značaj kontinuiranog političkog dijaloga dvije zemlje.

"Međudržavni odnosi osnaženi su i saradnjom na brojnim projektima, prije svega izgradnji auto-puta, revitalizaciji željeznice, razvoju energetskih kapaciteta Crne Gore, obnovi pomorske flote. Crna Gora i Kina izgradile su takođe posebne veze u oblasti obrazovanja kroz sve učestalije razmjene studenata, ali i u oblastima kulture i zdravstva", istakao je Predsjednik.

Uz izuzetno dobru bilateralnu osnovu Crna Gora i Kina sarađuju i u okviru inicijative 16+1 i “Pojas i put”, podsjetio je Đukanović.

Na temeljima takvog iskustva, predsjednik CG je iskazao uvjerenje da će i budući modeli saradnje, poput uspostavljanja Koordinacionog Mehanizma za životnu sredinu sa sjedištem u Crnoj Gori, dati dobre rezultate.

Đukanović je iskazao punu podršku za saradnju dva ministarstva u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, ukazavši na punu posvećenost države da svoj ekonomski razvoj temelji na tim principima.

20180920MinistarskakonferencijaZaduzbinabuducnostibilaterala003

Ministar Li Ganđe, posebno je pozdravio učešće Predsjednika Đukanovića na Konferenciji, ističući da je time ojačano povjerenje u buduću saradnju. Crna Gora je, istakao je Ganđe, ostvarila sve preduslove za uspješnu realizaciju Mehanizma za životnu sredinu, koji predstavlja nastavak saradnje u okviru inicijative 16+1, ali i novi početak za dvije države i region Centralne i Istočne Evrope.

Iskazao je spremnost za razmjenom znanja, tehnologija i iskustava u oblasti životne sredine u obostranom interesu, imajući u vidu dugogodišnju tradiciju Crne Gore kao ekološke države.

Ukazao je na značajnu ulogu predsjednika dvije zemlje, Đukanovića i Si Đi Pinga u unapređenju saradnje dvije države i realizaciji konkretnih projekata, među kojima je i današnji Mehanizam.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.