Pekićeva kuća može doprinijeti razvoju lokalne zajednice i crnogorske kulture uopšte

IDEJE O BUDUĆEM RADU NOVE INSTITUCIJE KULTURE U ŠAVNIKU

Pekićeva kuća može doprinijeti razvoju lokalne zajednice i crnogorske kulture uopšte

Forum ,,Pekićeva kuća –naša prilika” završen je juče prijedlozima o načinu rada, organizacionoj strukturi i programskim sadržajima koji bi Pekićevu kuću i Opštinu Šavnik promovisali kao novu književnu destinaciju na kulturnoj mapi regiona, ali i šire.

Učesnici foruma kojeg čine pisci, teoretičari književnosti, stručnjaci za kulturne politike i kulturni menadžment, razmatrali su  o dugoročnosti, održivosti i vidljivosti ovog kulturnog resursa  na međunarodnoj književnoj sceni, te su saglasni u idejima o tome na koji način Pekićeva kuća može doprinijeti razvoju lokalne zajednice i crnogorske kulture uopšte.

Direktor Centra za kulturu Velimir Šobić, zadovoljan je preporukama učesnika foruma.

,,Šavnik je okupio ljude od znanja koji su dali značajne ideje za dalji rad i život Pekićeve kuće kroz razne preporuke koje su se na debatama čule i nadam se da ćemo u narednom periodu odabrati i primijeniti one najbolje”, kazao je Šobić.  

11

Učesnici su predložili ideje koje su u skladu kako sa dignitetom i autorskim identitetom Borislava Pekića, tako i sa interesima lokalne zajednice i njenim razvojnim potencijalima.

,,Za naše mogućnosti i prilike kultura u Šavniku trenutno je na zadovoljavajućem nivou u odnosu na sredstva koja nju opredjeljujemo, ali će ovaj objekat sigurno doprinijeti daljem unaprijeđenju rada Centra za kulturu Šavnik, zavisno od definisanja Pekićeve kuće u narednom periodu. Ostaju dalji pregovori sa lokalnom upravom i ostalim institucijama. ”dodaje Šobić.

Rekonstrukciju porodične kuće Pekić podržalo je Ministarstvo kulture 2016. godine. Tada je prepoznat značaj ovog objekata za kluturne događaje. Cilj foruma ,, Pekićeva kuća –naša prilika”  bio je da osmisli i predloži ideje o daljem funkcionisanju ovog objekta. Forum su organizovali Centar za kulturu Šavnik u saradnji sa NVO365, uz podršku Ministarstva kulture.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.