Nedostaje detalj da se sklopi mozaik krvavog obračuna Šaranovića i Bojovića

Odmotava se klupko

Nedostaje detalj da se sklopi mozaik krvavog obračuna Šaranovića i Bojovića

Optužnica protiv Vladimira Šaranovića (42), okrivljenog za ubistvo dugogodišnjeg advokata crnogorskog kriminalca Slobodana Šaranovića, ne daje odgovor na pitanje ko je naručio ubistvo.

Ubistvo advokata Zreleca u decembru 2015. uznemirilo je srpsku javnost iz najmanje dva razloga: najprije zato što je to bio najbrutalniji napad na advokaturu posljednjih decenija, a potom i zbog toga što je - u medijima, ali i u bezbjednosnom miljeu - odmah povezano sa ratom porodica Bojović i Šaranović.

Zrelec je decenijama unazad zastupao ozloglašenog Crnogorca (ubijenog prošle godine u Budvi) i njegovog brata Branislava. To dokazuje i ugovor o zakupu kazina "Slavija" iz 2000, koji je Blic ekskluzivno objavio, kojim je prestižni objekat porešao u ruke Šaranovića, a potpisuje ga upravo Zrelec.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Šaranović iz kola u pokretu 1. decembra 2015. izrešetao advokata Zreleca ispred zgrade u kojoj je imao advokatsku kancelariju na Vračaru. Tri nedjelje nakon oružanog napada, beogradski advokat je podlegao povredama u Urgentnom centru. Više od dvije godine nakon ubistva Zreleca, Šaranović je bio u bjekstvu, sve do hapšenja 9. januara ove godine u okolini Zrenjanina, po potjernici Višeg suda u Beogradu.

Međutim, onoga što u optužnici nema jeste - pitanje motiva ubistva.

"Šaranović se u policiji, nakon hapšenja, branio ćutanjem. Odbio je da odgovara i na pitanja tužioca, kao i sudije koji mu je inicijalno odredio pritvor. Istraga nije došla do saznanja o tome ko bi mogao biti inspirator i organizator ubistva advokata, a u njoj se ne tvrdi ni da je Šaranović to učinio samoinicijativno, tako da to pitanje ostaje otvoreno", kaže sagovornik upoznat sa optužnicom.

Suđenje Šaranoviću trebalo bi da bude zakazano ubrzo: očekivalo se da će pretres početi već početkom ovog mjeseca, ali ne vjeruje se da će početak postupka čekati dalje od početka oktobra. Male su, međutim, šanse da će Šaranović progovoriti na pretresu u Višem sudu, kad je već ćutao i u policiji i u tužilaštvu.

Ako motiv ne bude otkriven, biće propuštena još jedna šansa da pravosuđe sklopi mozaik krvavog obračuna dvije porodice, koji je posljednjih nedjelja ponovo u fokusu javnosti. Iako se vjerovalo da će vendeta prestati nakon ubistva Slobodana Šaranovića u Budvi, i ubistvo advokata Dragoslava - Miše Ognjanovića - ubijenog 28. jula ove godine na Novom Beogradu - povezuje se sa ovim obračunom. U istom kontekstu, do kraja godine se očekuje i pravosnažna odluka o krivici kriminalne grupe koja je ubila brata Luke Bojovića, Nikolu. Tužilaštvo se, inače, žalilo na dio presude kojom je oslobođen Šaranovićev nećak Miloš Delibašić.

Vladimir Šaranović se, inače, nije žalio zbog potvrđivanja optužnice kojom se tereti za ubistvo advokata Vladimira Zreleca. Zbog toga je, posle isteka zakonskog roka za žalbu, rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena optužnica postalo pravosnažno 31. jula, rekla je Tanjugu portparol suda Bojana Stanković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.