Pristigle tri ponude za izgradnju solarne elektrane na Briskoj gori
Ilustracija

Pristigle tri ponude za izgradnju solarne elektrane na Briskoj gori

Ponude za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Briska gora u Ulcinju dostavila su tri ponuđača I to: Konzorcijum “ Fortum i EPCG” ,” IREDL” i “Montesolar” konzorcijum, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako pojašnjavaju tenderska komisija će u roku od 30 dana od dana otvaranja ponuda, na osnovu vrednovanja ponuda, predložiti Vladi Crne Gore jednu , sa kojom će potpisati ugovor i koja će pristupiti realizaciji projekta prema tenderom utvrđenim pravilima.

"Ministarstvo ekonomije raspisalo je u maju Javni poziv za  davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW.

Javni poziv završen je danas nakon čega je  izvršeno   otvaranje omota ponuda  i konstatacija njene formalne ispravnosti u prisustvu tenderske komisije", podsjećaju iz ove institucije.

Pravo učešća po ovom pozivu imala su sva pravna i fizička, domaća i strana lica, kao i konzorcijumi. 

"Uslovi utvrđeni Javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom su: iskustvo u oblasti realizacije projekata izgradnje solarnih elektrana kumulativne instalisane snage od 400 MW ili više; iskustvo u oblasti realizacije projekata izgradnje solarnih elektrana, a najmanje jedne solarne elektrane instalisane snage 100 MW ili veće i prosječni godišnji bruto prihod veći od 100 miliona €, ili ekvivalentno u drugoj valuti, za poslednje 3 poslovne godine (2014, 2015, 2016).

Zemljište se daje u zakup na period od 30 godina i početna (minimalna) cijena godišnjeg zakupa zemljišta u državnoj svojini je 5 c€/m2", kazali su iz Ministarstva.

Predviđeno je da radovi na elektrani neće trajati  duže od 36 mjeseci, tačnije u prvoj fazi radova, koji će trajati 18 mjeseci od potpisivanja ugovora sa izabranom kompanijom, izgradiće se 50MW elektrane. Izgradnja preostalog dijela elektrane trajaće tri godine od potpisivanja ugovora.

"Nakon izgradnje solarne elektrane i njenog puštanja u rad, građani neće preko računa za struju plaćati podsticaje za struju proizvedenu iz tog energetskog objekta", kažu iz Ministarstva ekonomije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.