Granični prelaz Vitaljina od 15. septembra opet zatvoren

Granični prelaz Vitaljina od 15. septembra opet zatvoren

Protekla dva vikenda na graničnim prelazima sa EU, Debeli brijeg- Karasovići i Kobila-Vitaljina, kao i Sitnica-Zubci sa BIH bilie su kilometarske kolone, sa više od sat čekanja na kontrole, s obje strane, a ovog vikenda su već manje gužve.

I dalje je veći broj vozila koji izlaze iz Crne Gore. Prosiječan dnevni promet proteklih dana na Debelom brijegu bio je 15 hiljada putnika i oko 4000 vozila.

Dugo su i na hrvastkoj strani odugovlačili sa rekonstrukcijom prelaza Vitaljina. Počeli su lani veliki posao vrijedan 3,3 miliona eura i obustavili 6 mjeseci promet. Tokom ljeta privremeno je otvoren taj granični prelaz sa jednom trakom, na starom mjestu. On vodi pored mora i Prevlake, pa je atraktivniji od ostalih, ali zbog loših uslova često je i ovog ljeta postajao pravi saobraćajni „čep“.

Već 15. seprembra, kako su kazali ranije Radiju Jadran u Ministarstvu unutranjih poslova Republike Hrvatske, na Vitaljini će biti nastavljena rekonstrukcija i zato će taj crnogorsko-hrvatski prelaz do iduće sezone najvjerovatnije opet zatvoren.

“Budući granični prelaz imaće 4 trake, dvije ulazne i dvije izlazne, sa promjenljivom signalizacijom. To će nedvosmisleno uticati na povećanje protoka saobraćaja, a samim tim i smanjenje gužvi u dane vikenda, blagdana i turističke sezone. Nakon zatvaranja prelaza, 15. septembra, u okviru nastavka radova biće izrađen ukupan plato i objekti na prelazu”, precizirali su u hrvtaskom Ministarstvu.

Neophodna je i rekonstrukcija graničnih prelaza Kobila i Sitnica, na crnogorskoj strani. Oni godinama imaju samo po jednu odnosno, dvije trake, službenici policije i carine rade u neuslovnim kućicama, pritom bilježe sve veći promet. Za sada nema vijesti da bi država mogla investirati, uz sopstvena ili sredstva EU fondova, u njihovu obnovu,prenosi Radio Jadran.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.