Haradinaj: Promjena granica bi značila rat, a to odgovara samo Putinu
Ramuš Haradinaj

Haradinaj: Promjena granica bi značila rat, a to odgovara samo Putinu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj upozorio je da bi "promjena granice sa Srbijom značila rat".

Haradinaj je to rekao u intervjuu irskom listu "Ajriš tajms", koji dodaje da je "Haradinaj potvrdio da je ovakav njegov stav "u sudaru" s onim koji zastupa predsjednik Kosova Hašim Tači, koji je, kako navodi list, zajedno sa srpkim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, otvoren po pitanju promjene granica kao dijela sporazuma za normalizaciju odnosa.

Irski list podsjeća da su poslednjih dana visoki zvaničnici EU i SAD izjavljivali da se ne bi suprotstavili takvom sporazumu dokle god on ne uzrokuje probleme u drugim dijelovima Balkana.

"To bi značilo rat. Ukoliko ponovo otvorimo ono što je dogovoreno, to znači ponovno otvaranje prošlosti, a u našem regionu otvaranje prošlosti znači otvaranje ratova", kazao je Haradinaj.

"To bi značilo otvaranje Pandorine kutije i zaprijetilo ne samo našoj stabilnosti, već i stabinosti naših susjeda. Mislim da je to pogrešan smjer da se uopšte dozvoli rasprava i retorika o granicama i teritoriji. Nadam se da će svjetski lideri istupiti (po tom pitanju) što je prije moguće i da će biti kristalno jasni u zahtjevu svim stranama da poštuju ranije sporazume i prestanu o ovom da pričaju", kazao je Haradinaj za kojeg je "Ajriš tajms" naveo da je bio "komandant pobunjenika za vrijeme rata na Kosovu".

Na pitanje kome bi odgovaralo takvo rješenje, Haradinaj je odgovorio: "Samo jednom čovjeku - Putinu".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.