Vujačić: Razvoj Šavnika na bazi valorizacije prirodnih resursa, turizma i vodenog potencijala
Mijomir Vujačić

Vujačić: Razvoj Šavnika na bazi valorizacije prirodnih resursa, turizma i vodenog potencijala

Na poziciju predsjednika Opštine Šavnik Mijomir Vujačić izabran je, nakon majksih izbora, peti put.

U razgovoru za Pink M kaže da je zahvaljujući realizaciji izbornog programa tokom minulih godina lokalna vlast zadobila čvrsto povjerenje građana.

U upravljanju gradom u novom mandatu, Vujačić će, kako kaže, unijeti određene novine, a prvo će se posvetiti formiranju tima, gdje će nastaviti sa praksom da šansu daje mladima.

"Čeka nas dosta aktivnosti na zakonodavnom okviru, da bi se stvorila jedno ozbiljna i odgovorna lokalna vlast, koja će se nositi sa podignutim kriterijumima u sferi i znanja i odgovornosti. Svima moraju biti građani u prvom planu", kazao je Vujačić.

Na pitanje koji je to gorući problem, šta je to sa čim će morati prvo da se suoče, sagovornik je odgovorio:

"Sad smo pristupili formiranju konstitutativne grupe za izradu strateškog plana razvoja opštine od sedam godina. Šavnik je jasno svojim planskim dokumentom regulisao strategiju svog razvoja. Ona se bazira na valorizaciji prirodnih resursa, poljoprivreda, turizam i razvoj vodenog potencijala. Mislim da Šavnik zaslužuje veću podršku oko razvojnih projekata, i države, za valorizaciju vodenog resursa".

Vujačić vjeruje da Šavnik zaslužuje veću podršku države za razvojne projekte, od kojih ističe akumulaciju HE Komarnica.

"Prema prostornom planu, na rijekama Šavnika, pored HE Komarnica, planirano je još 29 mini elektrana. Tu je potencijal za razvoj Šavnika. Uz sve ovo ide i razvoj poljoprivrede, turizma, i naravno infrastrukture kako na lokalnom tako i na republičkom nivou ", kazao je on.

Neophodno je ističe Vujačić rješavanje pitanja uskog grla od Šavnika do tunela, asfaltiranje pojedinih lokalnih puteva, a prioritet Opštine je i dalja konsolidacija lokalnih i javnih finansija.

"Mi smo za šest mjeseci, planirani budžet koji je za ovu godinu oko milion i 900 hiljada eura, već zaključno sa šestim mjesecom ostvarili prihode u procentu od 76 odsto. To je dobar pokazatelj, ali u narednom periodu, moramo u okviru lokalne uprave, dati prioritet, poreskoj politici, tu moramo i kadrovske promjene izvršiti, a moramo se temeljnije pozabaviti i imovinom Opštine", objašnjava Vujačić.

U planu je, između ostalog, navodi Vujačić i izgradnja vodovoda vrijednog 100 hiljada eura, a biće nastavljena i rekonstrukcija ulice od gradskog trga prema magistrali.

Na pitanje da li Šavnik koristi sav svoj poitencijal i poziciju koju ima, Vujačič odgovara:

"Istraživanja pokazuju da je rast turista u Šavniku 5 procenata, iako je sezona kasnije počela zbog loših vremenskih uslova. Očekujemo da kanjon ove godine posjeti 10 odsto više turista".

A ono što će privući znatno veći broj gostiju, kako vjeruje Vujačić, biće park prirode, za koji se planira više od tri miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.