Tramp potpisao: Budžet Pentagona rekordnih 716 milijardi dolara
Donald Tramp

"Kapacitet vojske SAD-a svaki dan sve veći"

Tramp potpisao: Budžet Pentagona rekordnih 716 milijardi dolara

Američki predsjednik Donald Tramp je potpisao nacrt zakona u vezi s budžetom američkog Ministarstva odbrane (Pentagona) za 2019. godinu u visini od 716 milijardi dolara.

Tramp je stavio potpis na budžet Pentagona za 2019. godinu na ceremoniji održanoj u vojnoj bazi Fort Drum u saveznoj državi Njujork.

U obraćanju na ceremonjiji, Tramp je kazao da je pomenuti nacrt zakona u proteklih 20 godina najbrže usvojen u Kongresu, izrazivši zadovoljstvo zbog toga.

Istakao je da su preduzeli ovakve korake kako bi dodatno osnažili američku vojsku kao nikada ranije, dodajući da je kapacitet vojske SAD-a svaki dan sve veći, javlja Anadolija.

Naglasio je i kako će novim budžetom obnoviti oružje u brojnim segmentima te dodao da "u budžetu razvijaju ozbiljnu investiciju u pogledu nuklearnog naoružanja".

Napomenuo je da će odbrambenim budžetom biti povećana vojna prisutnost SAD-a u Evropi te skrenuo pažnju na vojnu konkurenciju u svemiru, dodajući da će SAD ubrzo sustići i prestići najveće konkurente Kinu i Rusiju.

Tramp je, nakon obraćanja, potpisao pomenuti nacrt zakona, čime je ozakonjen budžet o kojem se dugo raspravljalo u američkoj javnosti.

Devedesetodnevno ograničenje na isporuku F-35 Turskoj

S druge strane, tekstom budžeta, koji je potpisao Tramp, traži se da Pentagon najkasnije u periodu od 90 dana pripremi izvještaj u vezi sa tursko-američkim odnosima.

U nacrtu se traži da Turskoj privremeno bude obustavljena isporuka borbenih aviona F-35 sve dok pomenuti izvještaj ne bude predstavljen Kongresu.

U nacrtu Senata zatraženo je da Pentagon pripremi plan o isključivanju Turske iz programa F-35. Ipak, Komisija za usaglašavanje pri Kongresu je pomenuti dio izbacila iz teksta nacrta.

Turska ima cilj da kupi najmanje 100 komada pete generacije aviona F-35 Lightining II u okviru Multinacionalnog zajedničkog ofanzivnog programa pod vodstvom SAD-a kojem se pridružila 2002. godine.

Matis se protivi

Ministar odbrane SAD-a Džejms Matis se 7. jula u pismu Kongresu usprotivio inicijativi o obustavi prodaje borbenih aviona F-35 Turskoj, upozoravajući da će to izazvati probleme u "lancu snabdijevanja" kao i da bi moglo povećati cijenu aviona.

Američki Senat je prethodnih sedmica, uvrstivši i verziju Predstavničkog doma, odobrio nacrt zakona o odbrambenom budžetu Pentagona za 2019. godinu od 716 milijardi dolara.

Nacrt zakona, poznatiji i kao "Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane" u Senatu je usvojen sa 87 glasova, dok je protiv bilo 10 članova, nakon čega se čekao Trampov potpis.

U nacrtu je predviđeno da za odbramene troškove za 2019. godinu bude izdvojeno 716 milijardi dolara od čega za osnovni budžet 639,1 milijardi dolara, 8,9 milijardi dolara za Ministarstvo energetike i nužne troškove te 69 milijardi dolara za "ratni fond", odnosno Fond za vanredne prekomorske operacije.

Pomenuti nacrt je u Predstavničkom domu usvojen sa 359 glasova za uz 54 glasa protiv.

U saopštenju Pentagona je navedeno da je ovaj nacrt najbrže usvojeni u Kongresu u proteklih 20 godina, dodajući da je ministar odbrane SAD-a  Matis izrazio zadovoljstvo odbrambenim budžetom od 716 milijardi dolara za narednu godinu.

U saopštenju se dodaje da će broj aktivnih vojnika američke vojske biti povećan za oko 15.600, dok je predviđeno i povećanje plate vojnog osoblja za 2,6 posto.

U saopštenju se još dodaje i kako je posvećena posebna pažnja pitanju sajber sigurnosti i vanjskih ulaganja, dodajući da ovaj nacrt zakona istovremeno u okviru "Zakona o suprotstavljanju američkim neprijateljima putem sankcija” (CAATSA) administraciji daje pravo izuzimanja po pitanju nametanja sankcija zemljama saveznica zbog saradnje s Rusijom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.