Da li  su SAD u obavezi da izruče Crnoj Gori bivšeg agenta CIA ?
Džozef Asad

Slučaj državni udar

Da li su SAD u obavezi da izruče Crnoj Gori bivšeg agenta CIA ?

Nakon što je bivši operativac CIA-e, Džozef Asad, pozvao SAD da odbiju zahtjev Crne Gore za njegovo izručenje, novinarka Glasa Amerike Milena Đurđić za TVCG kaže da su, tim povodom, kontaktirali sa Stejt departmentom te da im je saopšteno da "Sjedinjene Države ne komentarišu da li su zahtjevi za izručenje podneseni u određenim slučajevima". Prema proceduri SAD, konačnu odluku o izručenju donosi američki državni sekretar i to na osnovu mišljenja sudije, navela je ona.

"Saopšteno nam je međutim da se na Crnu Goru, kao državu nasljednicu, odnosi Ugovor o izručenju koji su 1901. godine Sjedinjene Države potpisale sa tadašnjom Kraljevinom Srbije. Prema članu pet tog ugovora, ni jedna strana potpisnica nije obavezna da izruči svoje državljane ili subjekte. Takođe prema članu 6., bjegunac neće biti izručen ako se utvrdi ili ako on sam dokaže da je krivično djelo, za koje je optužen, političke prirode," pojasnila je ona, prenosi portal Rtcg.

"U svakom slučaju, prema proceduri ovdje u Sjedinjenim Državama, konačnu odluku o tome da li će neko biti izručen donosi američki državni sekretar i to na osnovu mišljenja sudije, obično za prekršaje ili sudije okružnog suda, koji razmatra određeni zahtjev za izručenje. S obirom na to da ima diskreciono pravo da odlučuje o zahtjevima za izručenje, državni sekretar može da uzme u obzir i bilo koji pisani materijal koji podnese bjegunac, njegov advokat ili druge zainteresovane strane, kao i druge spoljnopolitičke ili humanitarne okolnosti," saopštila je ona za TVCG.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore raspisalo je potjernicu za Džozefom Asadom, bivšim agentom američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), zbog osnovane sumnje da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije optužene da je planirala da svrgne crnogorsku vladu i spriječi zemlju da pristupi NATO-u.

Četrnaest osoba, uključujući i dva ruska državljanina nedostupna crnogorskim državnim organima, kao i dva opoziciona lidera, optuženo je da su pripremali prevrat na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. u Crnoj Gori, koji je, prema optužnici, trebalo da dovede do svrgavanja vlade i likvidacije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, s ciljem sprječavanja članstva zemlje u NATO.

Svjedočenje američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije "Patriotik difens grup“, dovelo je do pokretanja istrage protiv Assada. Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Asada, ali je on to odbio, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD. 

Ipak, to nije osporilo sumnje crnogorskih istražitelja u njegovu umiješanost u plan koji je trebalo da se realizuje 16. oktobra 2016. godine.

Nakon sedamnaestomjesečne istrage i nakon svjedočenja drugog američkog državljanina, Brajana Skota, crnogorski policijsko-tužilački tim povezao je brojne detalje i otkrio direktne veze i ulogu Džozefa Asada u kriminalnoj organizaciji koju su predvodili ruski državljani, agenti GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Optuženi Asad je u pismu preko svog advokata negirao bilo kakvu umiješanost u pokušaj državnog udara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.