HN: Preko pola miliona eura naplaćeno od boravišne takse
Ilustracija

HN: Preko pola miliona eura naplaćeno od boravišne takse

Prema posljednjoj evidenciji Turističke organizacije u Herceg Novom je 15% više registrovanih gostiju nego u uporednom periodu lani. Na hercegnovskoj rivijeri odmara 38.630 gostiju, od čega je 680 domaćih i 37.950 stranih. Skoro 32 hiljade odmara u privatnom smještaju, dok je u hotelima 6.540.

Iako je ovu sezonu evidentno pratilo lošije vrijeme, uz dodatno, niz komunalnih problema, u TO Herceg Novi dosadašnji tok sezone očekuju zadovoljavajućim:

– O tome govore informacije, koje dobijamo od hotelijera i registrovanih izdavalaca smještaja, da su kapaciteti popunjeni, a za naredni period već rezervisani. Sezonu smo dočekali spremni, a sama predsezona, prema rezultatima Monstata, u Herceg Novom bila je mnogo bolja u odnosu na ostale crnogorske turističke centre i zabilježen je porast prometa od 24% u odnosu na prošlogodišnji – navode u TO za Radio Jadran.

U prilog tome svjedoči i bolja naplata boravišne takse, koja je za skoro 17% viša u odnosu na isti period lani:

– Od 1. januara do 9. avgusta naplaćeno je preko 537 hiljada eura. Ostvarena boravišna taksa u odnosu na plan iznosi 60,34% – obrazlažu u TO.

Sredstva od naplate boravišne takse se raspoređuju kao i do sada u odnosu 80% ostaje lokalnoj TO i 20% ide za NTO.

– Takođe, sredstva od naplaćene boravišne takse koriste se u predviđenom procentu od 10% za ulaganja u poboljšanje ambijenta za boravak turista, 10% za valorizaciju kulturnih dobara, zatim za finansiranje manifestacija, reklamiranje i promociju Herceg Novog kroz štampani promo materijal, za reklamiranje destinacije putem svih vrsta medija u okruženju i inostranstvu, reklamiranje kroz blogove na tržištima Njemačke, Norveške, Amerike i Švedske, za podršku projektima koji konkurišu po javnom pozivu i na najbolji način kroz svoj profesionalni izraz promovišu Herceg Novi, zatim za redovne troškove orgamizacije – kažu za Radio Jadran u TO.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.