Zarubica: Sa radnicima u proteste
Duško Zarubica

Ukoliko ostane predlog izmjena Zakona o PIO

Zarubica: Sa radnicima u proteste

Ljeto. Avgust. Upekla Božija. Pravo vrijeme za javnu raspravu o izmjenama Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju. Pravo vrijeme da im niko ne posveti pažnju pa ni oni kojih se tiče. Crnogorski radnici, i oni koji u avgustu odmaraju i oni koji rade, nemaju snage da se uključuju u javne rasprave. A ako ćemo pošteno nemaju ni naviku.

U proteklih 15 godina koliko je Zakon o PIO na snazi, ovo će mu biti šesnaeste izmjene i dopune. I sa svakom od tih izmjena položaj crnogorskog radnika bivao je sve gori. Toliko da su iz sindikata pravosuđa i javne uprave poručili da, ukoliko se usvoje ove zadnje izmjene, svaki četvrti radnik neće ni dočekati penziju. 

Predlog izmjena Zakona o PIO koji u ovim vrelim agustovskim danima prolazi kroz svoju javnu raspravu uspio je da ujedini dvije crnogorske sindikalne organizacije. A to bi moglo samo da znači da je voda došla do poda, ili do grla, svejedno je.

„Konačno smo zajedno, dvije sindikalne organizacije, potpisali sporazum o saradnji na poboljšanju rada na ovom zakonu. Mislim da su SSSCG i USSCG napravili dobru strategiju kako bi sve radnike upoznali sa onim što se predlaže ovim zakonom. To znači da ćemo pokušati da organizujemo akciju kojom bi se uticalo da se predložene izmjene, izmjene. Ostaje da vidimo na kakav ćemo prijem doći i kako će na sve to reagovati socijalni partneri”, kaže za Kodex predsjednik Saveza Samostalnih Sindikata Crne Gore Duško Zarubica.

A ti socijalni partneri dio su onog čuvenog Socijalnog savjeta koji čine sindikati, poslodavci i Vlada. Svi oni su bili dio Radne grupe koja je pripremala Nacrt izmjena i dopuna Zakona o PIO. I to šesnaesti put. U toj grupi, treba napomenuti, nije bilo sluha za predstavnike oba Sindikata koji su se izjasnili protiv predloženih rješenja i zajednički podnijeli predlog izmjena i dopuna zakona koji, logično, nije bio prihvaćen od Radne grupe.

A većina tih izmjena odnosi se na pooštravanje uslova za penzionisanje, odlaganje odlaska u penziju ali i obaranje njenog iznosa. Sindikati vjeruju da se time radnicima, koji se ne mogu pohvaliti ni nekim zaradama i uslovima rada, sprema ista sumorna slika kada se jednog dana nađu u penziji. Smatraju da je to proces koji se već petnaest godina odvija pod plaštom petnaest izmjena ovog zakona i ove šesnaeste koja je na javnoj raspravi. Zbog toga i nastupaju zajednički u odgovoru.

“Sad sve zavisi od radnika i koliko oni budu zainteresovani. Sve ćemo im objasniti i po prvi put ćemo imati jedinstvo i osmišljenu akciju kojom će se radnici boriti za svoja prava. Prije svega tražićemo da se period javne rasprave produži, da se svaki radnik upozna sa predloženim izmjenama. Ukoliko socijalni partneri ne budu imali sluha za radnike, sindikat i naše predloge da se ove izmjene Zakona izmjene na raspolaganju sun am svi vidovi radničke sindikalne borbe. Ako ne bude razumjevanja ići ćemo i u proteste”, kaže za Kodex predsjednik Saveza Samostalnih Sindikata Crne Gore Duško Zarubica.

Avgust. Upekla Božija. Pravo vrijeme za javnu raspravu o izmjenama Zakona o Penzijskom i Invalidskom osiguranju. Pravo vrijeme da im niko ne posveti pažnju, pa ni oni kojih se tiče. Crnogorski radnici, i oni koji u avgustu odmaraju i oni koji rade, nemaju snage da se uključuju u javne rasprave.

A ako ćemo pošteno nemaju ni naviku. Da li će ih novopečena sindikalna solidarnost navesti da ovaj put drugačije reaguju, vidjećemo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.