Rad na visokim temeraturama, kazna za firme do 15.000 eura, Kinezi rade po svome

Prošlog mjeseca izrečeno 715 prekršajnih naloga

Rad na visokim temeraturama, kazna za firme do 15.000 eura, Kinezi rade po svome

Visoke temperature diktiraju organizaciju poslova onih koji rade na otvorenom. Pravila su precizna - obustaviti rad od 11 do 16 sati, praviti češće pauze, piti hladne napitke - najviše vodu, oblačiti laganu i svijetlu odjeću, umjesto šlemova koristiti kape, šešire i marame.

Ove godine ima i specifičnosti, pa na gradilištima u šest primorskih opština nema obustave radova tokom letnje turističke sezone. Zato je pojačan nadzor Inspekcije zaštite na radu, pišu Novosti.

- Prošlog mjeseca urađeno je 98 nadzora. Utvrđeno je 947 nepravilnosti i izrečeno 715 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 319.160 eura - rekao  je Novostima Zlatko Popović, glavni inspektor u Inspekciji za zaštitu na radu.

Na terenu je osam inspektora svakoga dana. Ukoliko utvrde nepravilnosti imaju mogućnost izdavanja prekršajnih naloga. Kaznenom politikom predviđeno je da se pravno lice kažnjava u iznosu od 500 do 15.000 eura, odgovorno lice od 30 do 1.000, a preduzetnik od 250 do 10.000 eura.

Bar dva puta mjesečno inspektori obiđu i gradilište na dionici budućeg auto-puta od Smokovca do Mateševa.

- Kinezi imaju svoja pravila. Pravila iz zemlje iz koje dolaze su malo drugačija, pa tako oni od 11 do 12 sati ručaju, a od 12 do 14 se odmaraju. I tako im je organizovan posao bez obzira na vremenske uslove - naveo je Popović.

Napominje i da se kontroliše rad u Plantažama "13. jul", gdje su sezonski radnici angažovani za berbu bresaka, grožđa i nektarina. Tamo se, kako kaže glavni inspektor, dosledno primjenjuju mjere propisane pravilnikom o radu u ekstremnim uslovima, a to su potvrdili i u menadžmentu kompanije.

- Naša je praksa da se u berbu izlazi rano ujutro, već u 5.30. Radi se do 11 sati ili do podneva. I tu se posao prekida. Na taj način pokušavamo da zaštitimo radnike od ekstremno visokih temperatura - kazali su iz Plantaža beogradskom listu.

Kada je u pitanju berba grožđa, rad takođe počinjemo u ranim jutarnjim satima, a bere se malo duže od podneva - rekao je Goran Brnović, pomoćnik direktora za voćarsku i vinogradarsku 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.